Bár automatikusnak tűnik a 2013-as béremelés mostani „alapbéresítése”, sokakat érhet nagy meglepetés a többletpénz első, szeptemberi kifizetésekor. Az érintett szakdolgozók zöme 5-, 12 ezer forintra számíthat. Az egészségügyi intézményekben dolgozók jó részének, így az asszisztenseknek, illetve a műszaki terület alkalmazottainak egyetlen fillér sem jut – írja a Népszabadság.

Évek óta komoly feszültséget okoz az egészségügyben, hogy a 2012-es és 2013-as emelés nem épült be az orvosok és szakdolgozók alapbérébe. A többletet bérkiegészítésként utalta a kormányzat az egészségügyi intézményeknek. Így ez az összeg nem emelte meg az egészségügyi jövedelmek harmadát adó pótlékokat, azokat máig a 2011-es alapbérből számolják. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) becslése szerint emiatt a tagjaik évente átlagosan akár egyhavi bérüktől is elestek.

Az orvosok „vesztesége" is hasonló, ők a kötelezően elrendelhető túlmunkáért 2011-ig az órabérük 70 százalékát kapták meg, de miután a béremelés alapbéresí­tése náluk is elmaradt, ez az arány ma már csak 32 százalék. Bélteczki Jánosnak, a Magyar Orvosok Szövetsége elnökének számolása alapján a doktorok évente 150-180 ezer forintot veszíthetnek.

A kormányzat 2012 óta ígéri, hogy alapbéresíti a bérkiegészítést. Ám ezt az alig több mint 15 milliárd forintba kerülő intézkedést halogatja. A jövő évi büdzsében – a tárca szerint – benne van az ehhez szükséges forrás. Azt a kormány is érzékelte, hogy az idei nagy ágazati tüntetések után nem megoldás a semmittevés.

Ugyanakkor a július harmadikán a Magyar Közlönyben megjelent rendelet némileg meglepetést okozott. Abban már csak arról van szó, hogy a 2013-as egészségügyi alapbér-kiegészítés hatását ez év végéig a pótlékokra is kiterjesztik. Ez azért probléma, mert amíg a bértöbblet nem épült be az alapbérbe, megmaradt a bizonytalanság is, hogy ezt a „hatalom" bármikor visszaveheti. Az 5,3 milliárd forint szétosztásához az intézmények most gyűjtik a béradatokat. Az érdekképviselőkkel zajló egyeztetésekből kiderült: sokan nem kapnak semmit. Az ágazat csaknem 130 ezer emberéből csak a betegágy mellett dol­gozó 43 ezer szakdolgozót és 18 000 orvost érinti a lépés.

Közülük sem jár majd jól mindenki. Noha a kórházaktól még csak e napokban gyűjtik be a béradatokat, az jól látszik, az egyes intézmények között is szélsőségesen szórnak majd e jövedelmek. Az ügyeleti díjak kórházanként eltérőek, egyéni alkukban alakulnak ki. Van olyan hely, például a Veszprém megyei kórház, ahol a törvényben előírt összeg 200 százalékáért ügyelnek, míg mások a minimumot is alig tudják kifizetni. Ennek az a ­következménye, hogy a szeptem­beri juttatás kifizetésénél ez az egyenlőtlenség is megmutatkozik majd.

Lapunknak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta: nagyon örülnek, hogy végre megkapják ezt az összeget, és bizakodással várják a folytatást. Hozzátette: az ő kalkulációik alapján a legkisebb összeg ötezer forint lesz, a többség öt- és tizenkétezer forint közötti emelésre számíthat.

Kevesebb jut azoknak, akik csak műszakpótlékokat kapnak, több az ügyeletet vállalóknak, az utóbbiak fizetési borítékjában szeptemberben tíz- és húszezer forint közötti többlet lehet. Balogh Zoltán példaként említette: 15-20 éves munkaviszonnyal, középfokú végzettséggel, aki havonta négy éjszakát ügyel, öt-hatezer forintot kaphat. A hasonló végzett­ségű és legalább 30 éve pályán lévők hat-hétezer forintra számíthatnak. Aki pedig egyidejűleg több műszakpótlékra, ügyeleti díjra is jogosult, annak lehet 20-25 ezer forintja.

A MOSZ elnöke, Bélteczki János lapunknak azt mondta: átlagosan négy-öt ügyelettel 10-15 ezer forintot jelent bruttóban a mostani kormányzati bérintézkedés az orvosoknak. Aki egyéb túlmunkát is vállal, annak 30-40 ezer forint is lehet a többlet.

Forrás: Népszabadság