A boltok vasárnapi újbóli szabad nyitva tartására vonatkozó szabállyal együtt a kereskedelemben dolgozók vasárnapi pótléka százról ötven százalékra csökkent. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete érdekükben el akarja érni, hogy pótlékukat növeljék, a bevásárlóközpontokban dolgozókét is – írja a kisalfold.hu.

Követelik, hogy havonta két pihenőnapjuk vasárnapra essen, ha már szinte sose kapnak kettőt egybefüggően és azt kérik, hogy legyen önkéntes a vasárnapi munkavégzés, a dolgozók dönthessék el, akarják-e vállalni. „Főleg a kisgyermeket nevelők esetében lenne ez fontos és azt is követeljük, hogy megfelelő létszámban legyenek munkavállalók az üzletekben, tisztességes bérrel ez megoldható – közölte a Kisalfölddel Potyondi Antal, a KASZ Győr-Moson-Sopron megyei titkára és hozzátette: gyakrabban kellene ellenőrizni a munkavégzés szabályainak betartását a kiskereskedelemben.

Az érdekvédő szerint a fizetésemelést segítené, ha a munkabérre rakódó, ésszerűtlenül magas terheket csökkentenék. S úgy véli, maximalizálni kellene a vasárnapi nyitva tartást, akkor elég lenne ezen a napon nyolc órát dolgozni a tizenkettő helyett. „Mielőbbi tárgyalás, változtatás szükséges e téren, mert ugyan például a Tesco az első újbóli szabad vasárnapi nyitva tartáskor kétszáz százalékos pótlékot adott embereinek, akik önként vállalták a munkát, de ezután csak ötven százalékos jár és nem dönthetnek arról, akarnak-e a hét utolsó napján munkahelyükön lenni. Az eladók vasárnapi beosztása miatt több helyen komoly feszültségek alakulhatnak ki." – hangsúlyozta Potyondi Antal.

Forrás: kisalfold.hu