Az elvben megemelt bér ellenére sajátos trükkel csökken az állami MVM dolgozóinak fizetése: január óta egyszerűen nem kapják meg a jövedelmük 20-30 százalékát kitevő prémiumot. Lázár János az MVM-es dolgozók közül az atomerőműveseknek külön megígérte a járandóság kifizetését, ám eddig ez se valósult meg – tudta meg a Népszabadság.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy júniusi sajtótájékoztatón nagylelkűnek tetsző bejelentést tett. Eszerint közbenjárására az MVM Paksi Atomerőmű dolgozói rendkívüli intézkedésként megkapják azt a prémiumot, ami szerintük év eleje óta dukál nekik. Ám ez mindeddig nem történt meg. Ráadásul a szakszervezetek szerint a kifizetés az MVM-csoport összes, mintegy 8 ezer dolgozójánál elmaradt. A paksiakon kívülieket még ennyivel se hitegetik – derül ki az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek írt, lapunk birtokába került leveléből.
 
  Ebben emlékeztetnek: az éves béremelésről március 19-én döntött az MVM-csoport. Szerintük ennek része a prémium, a jutalom és más teljesítményösztönzők. Egy szakértőjük tájékoztatása szerint ez bérüknek hagyományosan 20-30 százaléka. Ám ismereteik szerint ezekre az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), az MVM tulajdonosi jogainak gyakorlója mégis kifizetési stopot rendelt el.
 
  Azt is megtiltották, hogy a dolgozók számára prémiumhoz kötött feladatokat tűzzenek ki. A szakszervezet olyannyira biztos abban, hogy ez a csoportszintű megállapodás megsértése, hogy több leányvállalatnál – Vértesi Erőmű Zrt., Atomix Kft. – perek indultak a kifizetésért. Az ügyben az MVM-nél értesülésünk szerint tavasz óta patthelyzet uralkodik.
 
  A probléma a kormány szintjéig is eljutott. Lázár János júniusban Paksra látogatott, sajtótájékoztatóján közölte: miután találkozott a helyi szakszervezetek képviselőivel, ügyükben rendkívüli intézkedést kért a kormánytól.
 
  Tekintettel arra, hogy úgy általában minden állami cégnél felfüggesztették a célprémiumokat, Seszták Miklóstól soron kívüli engedélyt kért arra, hogy biztosítsák a dolgozók kollektív szerződésben rögzített elmaradt juttatásait, mintegy 600 millió forint értékben – közölte akkor. Szakszervezeti forrásaink szerint ez mindeddig nem történt meg. Ráadásul a többi MVM-es dolgozónak Lázár János nem is ígért különleges elbánást.
 
  A 2014. december 29-i országos bérmegállapodás 3-4 százalékos emelést ajánlott, az MVM-csoport bér- és szociális juttatásokról szóló március 19-i megállapodása 2,5 százalékos keresetszínvonal-emelésről döntött – közölte a Miniszterelnökségnek, a nemzeti fejlesztési tárcának és az MVM-nek egyaránt megküldött kérdéseinkre a fejlesztési tárca. A célprémiumok szerepelnek az MVM-csoport üzleti tervében – szögezik le. Ezek feltételeit helyi kollektív szerződések szabályozzák. Az MVM Paksi Atomerőmű ez évi üzleti tervében szereplő kifizetés „kiírásra került". Ez „folyamatban van": az első kifizetéseket a tárca augusztusra ígéri.
 
  A szakszervezetek által felvetett kérdésekre a tárca nem tért ki. Így nem tudni, hogy az MNV valóban elrendelt-e prémiumkifizetési stopot, s ez ellenkezhet-e az MVM-es bérmegállapodásokkal. Azt sem, hogy a Lázár János által a paksiaknak kilátásba helyezett kivételezés kiterjeszthető-e az MVM többi dolgozójára.

Forrás: Népszabadság