Jövő hét szerdán tárgyal az egészségügyért felelős államtitkár az ágazati érdekvédelmi szervezetek képviselőivel az ágazatot érintő többletforrás lehetséges felhasználásáról; erről Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt az MTI-nek csütörtökön.

Az államtitkár elmondta, megkapta az emberi erőforrások miniszterétől a mandátumot arra, hogy a "tényleges számokról" tárgyaljon. A többletforrás mértékéről nem kívánt nyilatkozni Ónodi-Szűcs Zoltán, azonban hozzátette, annak a többletnek, amely megjelenik majd a költségvetésben, több célt kell szolgálnia, köztük bérfejlesztést is.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint óriási előrelépés fog történni, 2012-2013 után most lesz egy érezhető bérrendezés - fogalmazott.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere csütörtökön reggel az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Balog Zoltán azt mondta, a költségvetésben most van egy olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani.

A miniszter közlése szerint felkérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az ágazat szereplőivel - köztük az orvosi kamarával, a kórházszövetséggel és a szakszervezetekkel - üljön le tárgyalni arról, milyen ütemben és mértékben valósulhat meg a tervezett többlépcsős béremelés az ágazatban.
Balog Zoltán azt mondta: azt szeretné, ha már az idén megkezdhetnék a béremelést, amely aztán 2017-ben és 2018-ban folytatódhatna, és talán egy negyedik lépcsőt is hozzá tudnak tenni, ahogy korábban a tanárok négylépcsős béremelésénél.

A miniszter a műsorban felidézte: tárcáját érintően csak az egészségügyre több száz milliárd forint forrás jut. A köznevelésre is százmilliárd forint feletti összeget vonnak be, de emellett a szociális és kulturális ágazatban is szeretnének béremelést.

A miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában az egészségügyi béremelésről azt mondta: az államtitkár a jövő héten kezdik a tárgyalásokat, és a tervek szerint júniusra már pontosan lehet majd tudni, mely területeken mekkora és milyen ütemezésű lesz az emelés. Ha már idén is lesz, akkor ahhoz módosítani kell az idei költségvetést - tette hozzá.