Perek százai indulhatnak az egri kórház ellen, mert évek óta nem fizet cafeteriát. A fenntartó szerint a Kúria öt dolgozó ügyében született döntése, amely a munkavállalóknak adott igazat, nem vonatkozik mind az 1500 dolgozóra. A szakszervezet szerint a többi ügyben sem határozna másként a bíróság. Az érdekvédők bíznak a tárgyalások eredményességében, de leszögezik: egy fillért sem engednek a követelésből - olvasható a 168 óra cikkében.

„Döbbenten olvastam én is és valamennyi munkavállaló az egri Markhot Ferenc Kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményét„ – mondta el a 168 Óra Online-nak Székely Tamás, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének (MASZSZ) alelnöke, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke.

Az intézmény fenntartója közölte: kész peren kívüli egyezséget kötni a Kúria döntése által érintett kórházi dolgozók elmaradt cafeteriája ügyében, de szerintük a szakszervezet részéről félreérthető nyilatkozatok hangzottak el, és téves állítások azzal kapcsolatban, kikre érvényes az ítélet.

A Kúria januárban öt dolgozó ügyében kimondta: jár nekik a három éve visszatartott cafeteria, visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeg. Az ÁEEK szerint téves az a szakszervezeti állítás, hogy a Kúria ítélete minden egyes dolgozóra egyformán érvényes. Székely Tamás szerint azonban egyértelmű, hogy ugyanaz a jogi helyzet áll fenn mind az 1500 munkavállaló esetében.

„A szakszervezet 700 tagja nevében elkészítette a fizetési felszólítást, amelyet április elején átadtak a munkáltatónak, és ha nincs megegyezés, kénytelenek leszünk elindítani a 700 dolgozó perét” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a szakszervezetnek már csak azért is lépnie kell, mert a követelés elévül. 2013. márciusában kaptak utoljára a dolgozók béren kívüli juttatást, a hároméves elévülés miatt megegyezés hiányában jogi úton kell érvényt szerezniük a dolgozók igazának.

Ennek elkerülésére írásbeli megállapodást javasol, amelyet ki lehet terjeszteni mind az 1500 dolgozóra. Az ÁEEK viszont azt szeretné, hogy a szakszervezet gyűjtse be az 1500 dolgozó nyilatkozatát arról, hogy ők nem perelnek, ha a szakszervezet tárgyal a nevükben. Székely Tamás szerint ez fizikailag és jogilag is nonszensz.

Az érdekvédő nem tartja célravezetőnek, hogy a fenntartó a sajtón keresztül üzenget, másrészt szerinte a tárgyalásokon érdemi ajánlatot eddig egyedül a szakszervezet tett, leszögezve azt, hogy nem hajlandóak a kifizetés mértékében alkudozni.

Székely Tamás reméli, hogy folytatódnak a tárgyalások, az ÁEEK partner lesz a megbeszélések során, és a kórház 1500 munkavállalója megkapja az őt megillető járandóságát.

Mivel a már mintegy félmilliárd forintra rúgó tartozás egyösszegű kifizetése megrendítené az intézményt, a szakszervezet javaslata arról szól, hogy három részletben kapják meg a dolgozók az elmaradt cafeteriát.

„A szakszervezet a kórház működését és a betegellátás biztosítását tartja elsődlegesnek. A dolgozók ezért megtesznek mindent a hét minden napján. Az érdekképviselet ezt figyelembe véve tette meg korrekt ajánlatát” – mondta Székely Tamás.

Az ügy a költségvetést is érinti, ezért Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Levelükben visszaigazolást kértek arra vonatkozóan, hogy van hajlandóság az egészségügyi dolgozók jogos, elmaradt járandóságának kifizetésére. Választ egyelőre nem kaptak.

Forrás: 168 óra