Korábban azt hitték, csak néhány erdőtársaság használta ki a bérplafon megemelését, de kiderült, hogy csak hiányosan szolgáltatták az adatokat, például nettó összegeket szerepeltettek a bruttók helyett. Az illetékes tárca azzal indokolja a főerdészek fizetéseinek maximálását, hogy a jövő nemzedékek szempontjából fontos munkát végeznek. A Kehi tavalyi vizsgálata súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált hat erdészeti vállalatnál, Lázár János ennek nyomán vizsgálatot rendelt el.

A korábbi hírekkel szemben nemcsak 7, hanem 22 erdészeti vezető keres többet a miniszterelnöknél. Mind a huszonkettejük fizetését a bérplafon fölé emelte a kormány – derítette ki a Népszabadság.

A kormány tavaly őszi rendelete lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektorban legfeljebb havi bruttó ötmillió forintot keressenek az állami vezetők, az energia- és egyéb startégiai szektorban brutó négymillió forintban határozták meg a plafont, a többi állami cégnél pedig hárommilliónál húzták meg a határt.

A kormánydöntésnek az erdészeti vezetők voltak a legnagyobb nyertesei, ez már korábban is tiszta sor volt, bár március végén még úgy tűnt, hogy nem minden erdészet használta ki a tavaly őszi bérplafon-eltörlésből fakadó előnyt. Most kiderült, hogy de, igen, csak több erdészet hiányosan szolgáltatott adatokat.

A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezetője, Szalacsi Árpád a maximális összeget, bruttó hárommillió forintot vihet haza havonta. Az ő fizetését háromszorosára emelték, helyettesei viszont változatlanul 881 ezer forintot keresnek. Az már korábban kiderült, hogy a bakonyi, a kiskunsági, az egri, a pilisi, a somogyi, a zalai erdőtársaságoknál és az Észak-erdő Zrt.-nél is "megszavazták" a maximális fizetést a vezérigazgatónak.

A gemenci erdészeti cég, a nagykunsági erdőtársaság és a Mecsekerdő Zrt.-ről kiderült, hogy korábban nettó adatokat küldtek, így jött ki a kétmillió alatti összeg. A bruttó pénz ezeknél a cégeknél is meghaladja a kétmillió forintot. A kisalföldi erdőgazdaság a honlapját frissítette, onnan derült ki, hogy a vezérigazgatónak bruttó 2 és fél millió forint jár havonta.

A lap összesítéséből kiderül, hogy mindegyik erdészeti társaság vezetője többet keres, mint Orbán Viktor bruttó másfél millió forintos fizetése (nem is beszélve a minisztereknek járó havi 1,1 millióról). A főerdészek átlagfizetése 2,658 millió forint havonta.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a vezérigazgatók bére között azért van eltérés, mert mások a cégek gazdasági mutatói, az általuk kezelt vagyon mérete is. A fizetéseket azért emelték drasztikusan, mert az erdészeti társaságok olyan nemzeti vagyont őriznek, amelynek nem a nemzetgazdasági jelentősége a legnagyobb, hanem hogy a jövő nemzedékeink öröksége.

A Kehi tavalyi vizsgálata súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált hat erdészeti vállalatnál, Lázár János ennek nyomán vizsgálatot rendelt el. A Kehi a vállalatok 2010 és 2013 közötti gazdálkodásában talált súlyos szabálytalanságokat, illetve hiányosságokat. Az érintett vállalatok a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Sefag Zrt., a Verga Zrt., valamint a Zalaerdő Zrt. Miközben a jövedelmező körülmények ellenére nyereséget alig produkáltak a vállalatok, a menedzsment busás jutalmakat vett fel.

Forrás: HVG