Perek százai indulhatnak az egri Markhot Ferenc kórház ellen, mert az intézmény vezetése a három évvel ezelőtti állami tulajdonba vétel óta nem fizet cafeteriát dolgozóinak. A szakszervezet eddig öt munkavállaló nevében fordult bírósághoz, a Kúria januári határozata alapján sikerrel. Az intézményt kötelezték az öt dolgozónak, valamint a rajtuk kívül érintett 1495 munkavállalónak a cafeteria kifizetésére. Ennek ellenére a kórház a mai napig nem egyenlítette ki tartozását, amely félmilliárd forintot jelent. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ezt a kórház egymaga nem lesz képes megtéríteni, ezért levélben kért segítséget a miniszterelnöktől.

A Kúria januári döntése ugyan elmarasztalta az egri Markhot Ferenc kórházat, amiért a 2013-as tulajdonosváltás óta nem fizetett cafetériát dolgozóinak, a helyzet továbbra is változatlan. A perre menő öt dolgozó mellett így további 1495-en várnak hiába prémiumuk megfizetésére. Az juttatások visszatartása az intézménynek sem kedvez, hiszen a kamatokkal terhelt tartozás folyamatosan nő, mára a félmilliárd forintot is elérte.

- Az év eleji bírósági döntés precedens értékű. Szervezetünk bebizonyította, hogy a munkáltató, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), és az intézmény vezetősége a három évvel ezelőtti tulajdonosváltáskor tévesen gondolta, hogy a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania. Így a cafeteriamegállapodás sem érvényes rá - nyilatkozta a Népszavának Székely Tamás a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, aki szerint ezzel már a fenntartók is tisztában vannak, önszántukból mégsem hajlandók fizetni. Pedig Székelyék már három részletfizetési határidőt is ajánlottak a tulajdonosok képviselőinek, de azt elutasították.

A döntés érthetetlen, hiszen nyilvánvaló, hogy az összeget a kórház nemhogy egyszerre, de egyáltalán nem tudja majd kiegyenlíteni. Erre az ÁEEK sem lenne képes, így megoldást csak egy állami céltámogatás nyújthatna az intézménynek. - Más lehetősége az összeg előteremtésére a kórháznak nincs, az elmaradt cafetériát viszont mindenképpen meg kell térítenie. Ellenkező esetben a maradék 1495 dolgozó is dönthet úgy, hogy bérkövetelését a bíróságon érvényesíti majd - jelentette ki az alelnök. Hozzátette: a szakszervezet ügyvédjét már 700 türelmetlen dolgozó kereste fel az ügyben. A jogi képviselő ugyanennyi fizetési felszólítást küldött a kórháznak, ennek folyománya lehet (reakció hiányában) a perek tömkelegének elindítása.

Az első öt ítéletből kiindulva a kórház nem sok jóra számíthat. - Vélhetően az ügyeket sorra elbukják majd, amivel nem csak az elmaradt cafeteria juttatást, de a perköltséget állniuk kell - szögezte le Székely. Hangsúlyozta: az érdekvédők a jogi utat mindenképpen elkerülnék, a bíróság bevonását az ügybe a legrosszabb forgatókönyvnek gondolják. Igaz, abban már a szakszervezet sem bízik, hogy a kórház egymaga képes lesz előteremteni a szóban forgó összeget. Éppen ezért Székely levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető miniszternek is, hogy segítségükkel rendezzék a kifizetéseket. A szakszervezeti alelnök egyelőre a politikusoktól választ nem kapott.

Megkerestük az ügyben az intézmény főigazgatóját is, többszöri telefonhívásunkra sem reagált. Az ÁEEK-től pedig csupán ígéretet kaptunk, hogy feltett kérdéseinkre válaszolni fognak.

Forrás: Népszava