Hazai szakértők szerint a következő generációknak fel kell készülniük arra, hogy vagy gondoskodnak több tízmilliós megtakarításról, vagy be kell érniük a jelenlegi 116 ezer forintos nyugdíj akár harmadával, vagyis alig 40 ezer forinttal 2050 környékén – írja a Blikk.

A nyugdíjak csökkenésének oka a népesség fogyása, az idősek arányának növekedése. Az ENSZ napokban publikált demográfiai előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi 9,8 millióval szemben 8,3 millió lesz hazánk lakossága, vagyis két dolgozónak kell eltartania egy nyugdíjast.

  Egyes számítások szerint 30-40 milliót kell félreraknia a nyugdíjba vonulás időszakára annak, aki meg akarja őrizni körülbelül 20 évre tervezett nyugdíj mellett a jelenlegi életszínvonalát. A legkisebb öregségi nyugdíj egyébként jelenleg 28 500 forint havonta, vagyis a jövő átlagnyugdíjasai alig fognak többet kapni napjaink „nyomornyugdíjánál".


 
  – A magyar népesség öregedése súlyos terhet jelent a 2025 után nyugdíjba menők számára, de számos más körülmény is befolyásolhatja az átlagnyugdíj értékét – mondta Simonovits András nyugdíjszakértő, aki számokat nem akart mondani, de azzal egyetértett, hogy jelentős mértékben csökkenhet a jelenlegi 116 ezer forintos ellátás akkori értéke. A szakértő úgy vélte, némiképp csökkenhetne a teher, ha sikerülne visszacsábítani a külföldön dolgozók százezreit, és letelepíteni az ide bevándorolni hajlandókat. A szakértő szerint idővel szükségszerűen emelni kell a nyugdíjkorhatárt is, akár 70 évre. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egyes munkaköröket már nem lehet ellátni ebben a korban, például egy buszvezető 70 évesen már képtelen volán mögé ülni.
 
  – Nagyjából havi 17 ezer forint befizetése elegendő lehet arra, hogy valaki 35 év múlva a jelenlegi értéken 76 ezer forinttal egészítse ki az akkori nyugdíját – kalkulálta ki a Blikk kérésére Sebestyén András, a nyugdíjbiztosítás.com ügyvezetője. Ez az összeg kamatos kamatokkal együtt elég lehet, hogy összegyűljön akár több tízmillió forint is 2050-re. Tehát mostani értéken számolva ha 40 ezer forintra csökkenne az akkori nyugdíj, ennyi pénz havi befizetésére lenne szükség ahhoz, hogy jelenlegi nettó átlagnyugdíj értékét, a 116 ezer forintot kapja a nyugdíjas.
 
Forrás: Blikk.hu