Az igazságszolgáltatásban 2004-ben volt utoljára bérrendezés, így tíz év alatt a bírói és ügyészi bérek reálértéke 42 százalékkal csökkent - írja levelében a Magyar Bírói Egyesület.

Nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét az igazságügyi dolgozók helyzetére Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke - írta keddi számában a Magyar Nemzet.
 
 A lapnak Makai Lajos azt mondta: az igazságszolgáltatásban 2004-ben volt utoljára bérrendezés. Ez azt eredményezte, hogy tíz év alatt a bírói és ügyészi bérek reálértéke 42 százalékkal csökkent, míg a hazai átlagkereset reálértéken számolva 30 százalékkal nőtt. Rámutatott: 2012 óta a magyar bírák keresnek a legrosszabbul az Európai Unióban.
 
  Hozzátette: az MBE a bérrendezéshez már évekkel ezelőtt készített tervezetet, amelyet idén frissítettek. A dokumentum több lépcsőben javasolja a körülbelül 30 százalékos béremelést eredményező igazságügyi életpályamodell bevezetését. Makai szerint a program sikeréhez évi 6-8 milliárdos költségvetési ráfordításra lenne szükség. 
 
  A lap felidézte azt is: az év első felében az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde felállított egy életpálya-bizottságot, azonban az MBE vezetője szerint az lényegében nulláról kezdte a munkát, így jelen állás szerint legkorábban csak 2017-től várható érdemi bérrendezés