A Tesco munkavállalóit tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyre inkább sürgeti a 2016. évi bérrendezési és bérfejlesztési egyeztetések felgyorsítását – írta a szervezet közleménye.

A KASZ egyértelmű álláspontja, hogy a bérekkel kapcsolatosan csak olyan célkitűzések mentén szabad tárgyalásokat folytatni, amelyek reálisak és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

Éppen ezért a KASZ a Tescóval folytatott egyeztetések során azt tűzte ki célul, hogy a jelenlegi bérszínvonalhoz képest 30-40%-kal szeretne magasabb béreket elérni a munkavállalók számára.

Ezt a realitásra és a biztonságra alapozva véleményünk szerint 3 év alatt lehet elérni, ezért hosszú távú bérmegállapodást szeretnénk aláírni a vállalat képviselőivel.

Sajnálatos módon, az elmúlt néhány napban a munkavállalók kisebb csoportját tömörítő szakszervezet részéről szárnyra kaptak olyan felelőtlen béremelési híresztelések, amelyek már a tárgyalások korai fázisában sztrájkhangulatba sodorták a vállalatnál dolgozó munkavállalókat.

A vállalat évek óta azt a gyakorlatot folytatja, hogy béremelését a nyári hónapokra időzíti. Jelenleg az idén nyáron esedékes béremelésre vonatkozó tárgyalások közepén járunk. A szakszervezetek ismertették a béremelésre vonatkozó elvárásaikat, de a vállalat terveivel még nem tudtuk szembesíteni ezeket. Ez csak az elkövetkező héten fog megtörténni.

Természetesen, a KASZ részéről támogatjuk a munkavállalók igényét egy esetleges sztrájk megszervezésével kapcsolatban, de a bértárgyalások jelenlegi fázisában értelmetlennek és főképp felelőtlennek tartjuk egy olyan sztrájk megszervezését, amely kiemeli a munkavállalók egy csoportját, és egy adott munkakörcsoporton belül próbál ütemen kívüli béremelést kiharcolni.

A sztrájk igen komoly kockázatot jelent a munkavállalók számára. Egyfelől a munkahelyek védelme érdekében ügyelni kell a törvényi feltételek betartására, másrészről a demonstráló munkavállalók a leállás idejére nem kapnak munkabért, amit nem minden család költségvetése engedhet meg magának.

A KASZ sok éves tapasztalata alapján úgy gondolja, hogy értelmes sztrájk szervezésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha a bértárgyalások lezárását követően a munkáltató olyan béremelési ajánlatot tesz, amely elfogadhatatlan a munkavállalók számára.

Forrás: 24.hu