Sokkolóak azok az adatok, amelyek azt mutatják, mely szakmákban a legnagyobb a szakadék a nők és férfiak fizetése között – írja a HVG.

A Forbes cikke szerint a nők és férfiak fizetése közötti különbséget mutató - a Glassdoor tanulmányában ismertetett, igaz, a legfejlettebb országokra, az Egyesült Államokra, Németországra, Ausztráliára, Nagy-Britanniára, Franciaországra érvényes - adatok azért is sokkolóak, mert főleg olyan területeken nagy a fizetési szakadék, ahol évek óta látványos lobbitevékenység folyik azért, hogy emelkedjen a nők aránya. A legnagyobb különbség a férfiak és nők fizetése között a programozóknál van, ahol ugyanazt a munkát a nők átlagosan 28,3 százalékkal kevesebb pénzért végzik el – ez praktikusan azt jelenti, hogy amiért egy férfi 1 dollárt kap, azért  egy nő csak 72 centet. A második-harmadik helyen holtversenyben a szakácsok – ahol szintén jóval alacsonyabb a nők aránya – és a fogorvosok állnak, 28,1 százalékos bérkülönbséggel. A top tízes listán még olyan szakmák vannak, mint a pszichológus, gyógyszerész, orvos vagy pilóta. 

A felmérés szerint mindez azért is elkeserítőek, mert a nők – az amerikai népszámlálási adatok szerint – nagyobb arányban töltenek be alacsonyabb, rosszabbul fizető állásokat. Miközben az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy a nők tanuljanak, dolgozzanak, eközben nagyon rossz üzenet az, hogy a magasan kvalifikált szakmák között is még jelentős fizetési különbségek vannak.

Mint azt már korábban megírtuk, elkészült azon állások listája is, ahol a legtöbb pénzt kereshetik a nők. Az összeállításban nem csak az adott pozíció fizetési átlagát nézték, hanem azt is, hogy az adott szakmában milyen arányban képviselik magukat a nők, illetve milyen különbségek vannak a férfiak és nők fizetései között. A nemek közötti bérezéseket tekintve a legkisebb különbség a mérnököknél van, ahol a nők átlagosan a férfiak fizetésének 94 százalékát kapják. Ugyanakkor a 25-ös listán összesen csak három olyan szakma van, ahol 10 százaléknál kisebb a férfiak és nők fizetése közötti különbség. Az előbb említett mérnökökön kívül, a gyógytornászok, valamint filmrendezők és producerek bérezését tekintve működik legjobban az egyenlő munkáért, egyenlő bért elv.

Egy másik felmérés azonban azt mutatta, hogy a magyar nők a munkaerő-piaci körülményeket tekintve meglehetősen jó helyzetben vannak, és viszonylag kicsi a bérszakadék a két nem között.

Forrás: HVG