„Most telt be a pohár! Mindenki panaszkodik, sztrájkolással fenyegetőzik, milyen kevés a fizetése. A biztonsági őrök mint szóljanak?! Törvényesen lopják meg őket! Nincs szabadság, táppénz. Soroljam még? Mindez 380-tól legfeljebb 520 forintért óránként. Hol vannak a hatóságok?” – ezt az elkeseredett üzenetet kaptuk nemrég egy vagyonőrtől. Azóta sok más érintettel és cégvezetőkkel is beszéltünk. Nemcsak megerősítették az elmondottakat, de ki is egészítették – írja a bama.hu.

Többen is azt mondták, olyannyira és olyan régóta tele van a puttonyuk, hogy utcára kellene vonulniuk. Viszont annak ellenére, hogy rengetegen dolgoznak vagyonvédelemben, nem szervezettek. És sokan félnek is, mert nem egy esetben olyanoknak dolgoznak, akik nem mindig válogatnak a módszerekben. Mindemellett folyamatosan csökken a számuk, több okból. Az elvándorlás, a vasárnapi boltzár, a rossz fizetések, illetve a biztonságtechnika fejlődése miatt egyre kevesebben vannak, de egyre kevesebb a munka is. Ezért van az is, hogy sok esetben nincsenek elegen, akik tanúskodnának a munkaügyi ellenőrzéseken.

Még mindig sokan dolgoznak vállalkozóként, megbízási szerződéssel, folyamatos munkavégzés mellett, azaz színlelt szerződéssel, de az alkalmazottak sincsenek irigylésre méltó helyzetben. A többség 400 forint körül keres óránként, így 168 óra munkával nem érik el a minimálbért, habár inkább 200–240 órát, esetenként ennél is többet dolgoznak, miközben a kötelező pótlékról nem is álmodnak. S a fizetés legalább egy részét a többség rendszeresen zsebbe kapja.

„Az állam sem tartja be, amit előírt”

Néhány éve nagyjából négyezer fő dolgozott a vagyonvédelem területén Baranyában, ám mára jelentősen csökkent a számuk, közölte Elter Attila. A Vagyonvédelmi Szakmai Kamara baranyai elnökének nem voltak pontos adatai – mivel már nem kötelező a szakmai kamarai tagság –, ám tudomásuk szerint kétezer-kétezerötszázan lehetnek a megyében.

Elter Attila a felvetett problémákat annyiban kívánta kommentálni, hogy a vonatkozó jogszabály szerint mintegy 2000 forint plusz áfa lenne a minimális szakmai vállalási óradíj, de ezt a legtöbb esetben az állami és önkormányzati szereplők sem fizetik meg, ezek után igencsak álságos lenne szerinte azt remélni, hogy a piaci szereplők majd élen járnak a szabályok betartásában.

Szövetkezet lenne a menekülőút?

A vagyonvédelem területén tevékenykedő, és a szabálytalanságoktól sem visszariadó cégek és vállalkozók ügyei, módszerei jól ismertek már értesüléseink szerint a hatóságok előtt is. Lapunk arról is értesült azonban, hogy az egyik legújabb módszer, elképzelés a minél nagyobb profit, avagy – másik oldalról – a víz felszínén maradás érdekében, hogy úgynevezett szociális szövetkezetekké alakulnának a vagyonvédelemmel (is) foglalkozó cégek, esetenként akár több száz tagot számlálóan. Hogy miért találhatták ki ezt a furcsának tűnő váltást? A szociális szövetkezeteknek járó adókedvezmények érvényesítése érdekében.

Kérdéses persze, hogy ha ez valóban így lesz, és nagy számban, mit szólnak majd hozzá a hatóságok.

Büntetnek

Lapzártánkig nem kaptunk választ a munkaügyi felügyelőségtől arra, mennyi ellenőrzést folytatnak le vagyonőröket foglalkoztató cégekkel szemben, s milyenek a tapasztalataik, ám lapunk arról értesült, hogy kifejezett elvárása a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ilyen cégek kiemelt ellenőrzése, nagyjából tízből egy cég dolgozik vagyonvédelmi területen az ellenőrzöttek közül.

Úgy tudjuk, a munkavédelmisek tapasztalatai megerősítik a lapunknak nyilatkozó vagyonőrök beszámolóját: rengeteg a szabálytalanság a túlórák fizetésével, a pihenőidő, szabadság kiadásával kapcsolatosan. Sok esetben a büntetés kirovása sem marad el, ám információink szerint ez sok esetben hasztalan, mert a bírság behajthatatlan. Sok megbüntetett céget inkább felszámolt a valódi tulajdonos, és más társasággal vitte tovább az üzletet, papíron gyakorta olyanok vezetésével, akiknek nincs veszítenivalójuk.

Forrás: bama.hu