A munkáltatók nagy része az új, kedvezőbb adózású pénz kifizetésének lehetősége mellett nem vonna be plusz forrásokat a juttatási rendszerbe, a meglévő bér és cafeteria keret terhére strukturálnák át a juttatásaikat – írja a Portfolio.

Mint azt korábban megírtuk, Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság “szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert, ezért kell felvetni annak lehetőségét, hogy az eddig “rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. „A kettős bérrendszer intézményében van egy rendesen járulékoltatott alapbér, és van fölötte egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot” – mondta a miniszterelnök. A bejelentés komoly bizonytalanságot okozott a munkavállalók és a munkáltatók körében egyaránt ezért a CafeteriaTrend Magazin megvizsgálta, hogyan alakítanák át a vállalkozások a béren kívüli juttatásaik rendszerét, ha készpénzben, kedvezőbb adózással is adhatnának juttatást.

A megkérdezett válaszadó cégek 83 százaléka átstrukturálná a meglévő bér és cafeteria keretet, a kedvezőbb adózású pénz kifizetésével. Nem vonna be további forrásokat a juttatási rendszerbe. Az érintett dolgozók tehát csak akkor tudnának többet elkölteni az idei nettó (bér+cafeteria) juttatásaiknál, ha a pénzkifizetés terhe jelentősen alacsonyabb lenne, mint a mostani adóterhek – közölte a kutatás eredményeit együttműködő partnerünk, a HR Portál.

A juttatások alkalmazásánál a munkáltatói oldalon a legfontosabb szempont, hogy milyen költséggel tudja megvalósítani a juttatási célokat.

A kevesebb ráfordítással többet adni elve mellett azért alkalmazzák a cégek a nem pénz jellegű juttatásokat, hogy

– növeljék a dolgozói elégedettséget

– támogassák az egészséget, egészségmegőrzést

– hozzájáruljanak a dolgozók öngondoskodásához.

Emellett a dolgozói motiváció, pihenés-rekreáció és szociális támogatás is megelőzte fontosságában a juttatások megvalósításához szükséges adminisztrációt.

Forrás: Portfolio