Szerintük régóta foglalkoztattak úgy embereket, ahogy nem szabadott volna. A szakszervezetek folytatják a harcot – írja az mno.hu.

Amint arról beszámoltunk, a MÁV és a MÁV-Start milliárdos összeggel tartozhat azon készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott dolgozóinak, akik szombaton és vasárnap is be voltak osztva. A Munka törvénykönyve (Mt.) 2012-es reformját követően ugyanis bekerült az alábbi passzus a szövegbe: „101. § (3) Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.”

A dolgozók szerint szombatonként rendkívüli munkát végeztek, így túlórapénz jár nekik. Egy bírósági ítélet pedig kimondta: „a munkavállalót megilleti az, amit követelt a MÁV-tól, ebben az esetben 162 ezer forint plusz a kamatai illeti meg a munkavállalót” – jelentette ki az MNO-nak hétfőn a VDSzSz Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán. A VDSzSz Szolidaritás, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSzSz) is jelezte: segítenek munkavállalóiknak, főleg, ha perre mennek.

Hosszú ideje gyakorlat ez a MÁV szerint

A MÁV és a MÁV-Start szeretné elkerülni a pereket, ezért az egyéni megállapodás lehetőségét ajánlotta fel a készenléti munkakörben foglalkoztatott dolgozóinak. Legutóbbi cikkünkben nem tudtuk megszólaltatni a vasút képviselőit, ám mostanra megérkezett a válaszuk. Állításuk szerint foglalkoztatnak hétvégén készenléti jellegű munkakörben dolgozókat, méghozzá „hosszú ideje töretlen foglalkoztatási gyakorlat alapján.” Hozzátették: „Egyes munkarendeknek kifejezett jellemzője, hogy a szolgálat szombaton kezdődik és másnap ér véget.” A MÁV szerint a szakszervezetekkel egyeztetve alakították ki ezt a munkarendet, hogy megmaradjanak a 12 órás készenlétek, így havonta kevesebb szolgálat jusson a dolgozóra.

Arra a kérdésünkre, hogy hány dolgozó érintett, a VDSzSz Szolidaritáshoz hasonlóan a vasút is tízezres számot közölt. „Azon munkavállalók, akik nem élnek a munkáltatók által felkínált megállapodás lehetőségével, munkaügyi perben jogosultak azt érvényesíteni” – írták. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora lehet a túlórapénz összege, nem tudtak nyilatkozni. „Csak az esetleges perekben lefolytatott bizonyítási eljárások eredményeképpen lehet meghatározni, amennyiben más bíróságok is a Szegedi Törvényszék határozatához hasonló döntést hoznának” – írta a MÁV. A VDSzSz Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán az MNO-nak hétfőn azt mondta: „a két cégnél milliárdos nagyságrendű kifizetés szükséges.”

A MÁV „jogkövető munkáltatóként tiszteletben tartja a bíróság” döntését, így mindenkivel meg kívánnak egyezni. A vasúttársaság azt vállalja, hogy átalányjelleggel, visszamenőlegesen fizeti meg „a – jóhiszemű foglalkoztatási gyakorlat ellenére a bírósági ítéletben foglaltak alapján elmaradtként értelmezhető – juttatást.” Szerintük ez azért jó megoldás, mert egyszerűbb és gyorsabb, mint egy munkaügyi per. Emellett vállalják, hogy a „súlyosan hátrányos helyzetet” teremtő ítélet miatt fenntartják a kedvező foglalkoztatási feltételeket. Emellett tárgyalásokat kezdtek a szakszervezetekkel a foglalkoztatási szabályok módosításáról, hogy biztosíthassák a társaság gazdasági stabilitását.

Folytatódik az agitálás?

A tárgyalások legutolsó alkalma a Vállalati Érdekegyeztető Tanács március 22-i, keddi ülésén volt. Itt a MÁV és a MÁV-Start azt szerette volna elérni, hogy módosítsák a Kollektív Szerződést oly módon, hogy a szombati nap ne minősüljön rendkívüli munkavégzésnek, ha a dolgozót vasárnapra rendes munkaidőben osztották be.

Az ülés a VDSzSz Szolidaritás – amely pertársaságot is létrehoz munkásai védelmében – honlapja szerint „viharos körülmények között zajlott.” Beszámolójuk szerint „nem sikerült ötről-hatra jutni a munkáltatóval”, a MÁV nem vonja vissza az egyéni megállapodásokat. Ezt írták: „Kértük, hogy a munkáltató hagyjon fel az egyre intenzívebb agitálásokkal. Úgy hírlik, hogy pár munkáltatói jogkörgyakorló már a vonatokra is felszáll, és az utazókat próbálja győzködni a megállapodás aláírása érdekében. Tudomásunk szerint tagjaink nem kívánják a számukra kedvezőtlen feltételeket tartalmazó megállapodást aláírni, ehelyett a VDSzSz Szolidaritás által nyújtott lehetőséget választják: meghatalmazást adnak szakszervezetünk részére az ügyben való képviseletre.”

Az MTSzSz közleményt adott ki a Facebookon a VÉT-ülést követően. Ebben azt írták, a MÁV által felvetett Kollektív Szerződés módosítása „elfogadhatatlan.” Felhívták tagjaik figyelmét, hogy felkarolják azok ügyét, akik nem fogadták el az egyéni megállapodást. „Természetesen azzal is tisztában kell lennie mindenkinek, hogy a jogerős bírósági döntésig hosszabb idő is eltelhet (akár 1 év is) illetve az egyes bíróságok dönthetnek másként is, mint most a szegedi” – írták.

Forrás: mno.hu