Nemrég a 4-es 6-oson találkoztunk egy álláshirdetéssel, amiben a BKV munkatársakat keres. A hirdetésen felbuzdulva a Pénzcentrum utánajárt, mennyit kereshetnek a járművezetők a BKV-nál. Mint kiderült, igen nagy különbség van az egyes bérek között.

Ma Magyarországon a legtöbb területen alapvetően munkaerőhiány van, így a munkáltatók minden lehetőséget igyekeznek megragadni, hogy megfelelő munkaerőt toborozzanak. Bár a BKV-nál jelenleg létszámleépítés folyik, bizonyos munkakörökbe ők is keresnek embereket. A 4-es 6-os villamosokon például nemrég ezzel az álláshirdetéssel lehetett találkozni:

Ennek kapcsán a Pénzcentrum utánajárt, mekkora a munkaerőhiány a BKV-nál, és mennyit lehet keresni buszsofőrként, vagy villamosvezetőként.

Munkaerőhiány helyett létszámleépítés

Az álláshirdetés ellenére a BKV megkeresésünkre elmondta, hogy náluk nem jellemző a munkaerőhiány, sőt, jelenleg csoportos létszámleépítés zajlik a társaságnál. A létszámleépítés azonban nem érint minden területet, így a hiányzó munkakörökbe munkavállalókat keresnek. Elsősorban a csoportos leépítésben érintettek köréből igyekeznek válogatni, de mint a hirdetés is mutatja, új emberekre is szükségük van.

Mint az a hirdetésből is kiderül,  elegendő lehet az általános iskolai végzettség a keresett munkakörre való jelentkezéshez. A munkába lépéshez egy 8-9 hónapos tanfolyamon kell részt venni, aminek az ideje alatt a járművezető tanulói bért kap. A tanfolyamért cserébe nem kell fizetni, a költséget csak a tanulmányi szerződésben meghatározottak szerinti szerződésszegési esetekben kell visszafizetnie a jelentkezőnek.

A nagy kérdés: mennyit lehet keresni a BKV-nál?

Az egyes járművezetők fizetése között nagy különbségek is lehetnek, hiszen nincs két azonos jellemzővel bíró feladat a járművezetők között. A járművezetői tevékenységek bérkülönbségét több tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

– járműtípus és viszonylat sajátosságai,

– vezetési gyakorlat, szakmai tapasztalat

– a járművezetési útvonal /pl.: körúti villamos, vagy peremkerületi/

A buszsofőrök kereseténél például a járművezetői alapórabér átlaga 1263 forint óránként,

– a tényleges értéke viszont jellemzően kortól, illetve hivatásos járművezetéssel töltött időtől függ. A fizetés meghatározásánál további tényezők még:

– a járművezető munkavégzési szokásai, hajlandósága: azaz vállal-e délutános, vagy éjszakai munkát, vállal-e csuklós autóbusz vezetést

– a járművezető beosztása, azaz dolgozik-e osztott műszakban, vagy csak állandó délelőttös, délutános illetve éjszakai műszakot vállal

– a járművezetők által vállalt többletfeladatok mértéke, azaz hajlandó-e túlórázni, illetve a pihenőnapján munkát végezni

Összegezve, az autóbuszvezetők bérezése független a járműtípusoktól (kivéve a szóló illetve csuklós busz közötti, vontatási pótlékban megjelenő különbséget), és

átlagos bruttó 220 ezer és 350 ezer forint között mozog.

Ezzel a fizetéssel a BKV-s járművezetők között a buszsofőrök kereshetik a legtöbbet, ugyanis 2015. január-december közötti adatok alapján a havi átlag jövedelme egy

– HÉV járművezetőnek 290 ezer forint

– metró járművezetőnek 254 ezer forint

– villamos járművezetőnek pedig 312 ezer forint

amit ágazatonként, évenként eltérő mértékű túlmunkavégzés mellett érhetnek el.

Béren kívüli juttatásokat is kapnak a dolgozók

Ezen felül a cafeteria rendszer keretében béren kívüli juttatásokat is kaphatnak a dolgozók. A cafeteria keret éves összege idén bruttó 164 ezer forint, melynek felosztásakor tíz cafeteria elem közül választhatnak az arra jogosultak. A cafeteria rendszeren túl

– minden főállású, teljes és részmunkaidős (minimum 4 órás) munkavállaló és 2 közös háztartásban élő családtagja,

– nyugdíjba vonult munkavállaló és annak 1 közös háztartásban élő családtagja,

– valamint a szakmai gyakorlatot végző szakmunkástanulók

a BKV Zrt. menetrendszerinti járatainak teljes hosszán díjtalan utazásra jogosító igazolványt kapnak.

Vidéken valamivel kevesebbet keresnek a járművezetők, bár a jövedelem itt is függ többek között a ledolgozott órák vagy túlórák számától, a pótlékoktól, illetve az üzemanyag megtakarítástól. Debrecenben átlagban egy autóbuszvezető 238 ezer forintot, egy trolibuszvezető 217 ezret, egy villamosvezető pedig 216 ezret visz haza havonta - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Debreceni Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A cafetéria juttatás viszont magasabb, az évi cafeteria keret bruttó 250 ezer forint fejenként, melyet Kollektív Szerződésben meghatározott szabadon választható juttatási elemekre lehet felhasználni.

Mennyire van lehetőség az előrelépésre, a karrierépítésre?
A vasúti területeken a járművezetéssel szerzett munkatapasztalat és a tanfolyami képzések alapján ezen munkakörből kerülnek ki a forgalom előkészítésével, szervezésével, irányításával foglalkozó munkatársak. A legjobb járművezetők közül kerülnek ki a gyakorlati oktatók is. A gyakorlati tapasztalatuk nagymértékben segíti ennek a területnek, a mindennap változó munkaerőigényeknek, illetve az ehhez szükséges műszaki feltételek összehangolását. Az autóbuszvezetők esetében korlátozottan lehet előrelépésről, karrierépítésről beszélni, hiszen minden autóbusz-járművezető tekintetében állandóak a feladatok és a követelmények. Ennek ellenére előrelépési lehetőség lehet: területvezető, diszpécser, esetlegesen valamilyen forgalmi munkakör.

Forrás: Pénzcentrum