Az egyedülálló szülők világnapján szervezett tegnap országos flashmobot nyolc civil szervezet. A villámcsődület célja, hogy ráirányítsa a politikai döntéshozók figyelmét a hátrányos helyzetű női csoportok – az egyedülálló, a sérült gyermeket nevelő, a kis- és sokgyermekes anyák – életkörülményeire – írja a Népszava.

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, ahol 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya a családfenntartó. Ők nem jelennek meg a hátrányos helyzetű csoportok között, és ezért valódi, célzott támogatást sem kapnak. Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – például tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 forinttal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban. Egyedülállóként sem jár számukra több szülői pótszabadság, sem több gyermekek utáni betegszabadság. A számukra leginkább kedvező atipikus foglalkoztatási formák – a távmunka, a rugalmas vagy részmunkaidős foglalkoztatás nehezen elérhető ma Magyarországon.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke által benyújtott, az egyedülálló szülőkről szóló és a nehéz körülmények között élő nők helyzetének javítását célzó törvénymódosítási javaslatokat március 23-án tárgyalja a Népjóléti Bizottság.

Forrás: Népszava