Földvédelmi járulék, háztartási alkalmazottak regisztrációs díja, kulturális adó, hulladéklerakási járulék – piti bevétel jön be, kevesebb, mint amennyibe az adók fenntartása került. 60 adóval kell bíbelődnünk – írja a HVG.

Több kritika is éri a magyar adórendszert az adófajták széttagoltsága miatt. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda megszámolta, jelenleg 60 adófajta (ide értve járulékokat, díjakat is) van hatályban Magyarországon. Első hallásra kicsit soknak tűnik. De sok-e vajon a nemzetközi viszonylatban?

„Külföldi példák azt mutatják, hogy más országok sem képesek feltétlenül adórendszerüket hatékonyabban működtetni. Bár nehéz e körben hiteles forrásokat találni, ismereteink szerint, az Egyesült Államokban 97, Németországban pedig 59 adófajta létezik. Az adófajták nagyságrendje tehát hasonló, de figyelemmel ezen országok méretére és közigazgatási tagoltságára a 60 darab magyarországi adónem ebben a tekintetben soknak tűnik” – foglalta össze Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Ezzel szemben, ha a szintén széttagolt, de mégis mindössze húszmillió főt számláló Ausztráliát vesszük figyelembe, akkor a magyarországi termés már nem is tűnik annyira bőségesnek. Ausztrália ugyanis a legfrissebb számítások alapján 125 különböző adóból termeli ki a költségvetés bevételét.

A húzó és a piszlicsáré adónemek

Nálunk csak pár olyan adófajta van, amely érdemi bevételt hoz az állam számára. Az áfa a központi költségvetés bevételeinek negyedét adja, a személyi jövedelemadó 13,5 százalékát, a jövedéki adó közel 8 százalékot. A maga 2-3 százaléknyi részarányával a tranzakciós adó és a társasági adó is viszonylag nagynak számít a magyar adófajták között – mert nagyon sok marginális sarccal kell bíbelődni.

A takarítónők, családi segítők után havi 1000 forintot kell fizetni. Az összes bevétel alapján alig egy-két ezer fő után fizettek ilyen terhet tavaly. Annak ellenére, hogy az adófizetők oldalán az adó adminisztrálása nagyon egyszerű, feltételezhető, hogy a NAV oldalán azért jó pár millió forintot felemészt az adó beszedése és adminisztrálása. Emiatt az adónem megtartása nem tűnik indokoltnak – írja az ügyvédi iroda.

Vagy itt van a pornográf tartalmakra kivetett kulturális adó. Ez az adónem 2014-ben 145 millió forintot, 2015-ben pedig 126,5 millió forintot hozott a költségvetésnek, miközben a külföldről, interneten szolgáltatott tartalom után egyrészt senki sem fizet adót, másrészt az ilyen tartalomra vágyók legfőbb beszerzési terepe is nyilvánvalóan az internet.

Nézzék, ennyi adó, járulék és más közteher van ma Magyarországon:

Forrás: HVG