Életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehetnek azok a nők, akiknek megvan a negyvenéves munkaviszonyuk. Ezzel a lehetőséggel mostanáig több mint 110 ezren éltek – írja a teol.hu.

Negyvenéves munkaviszony után a férfiak is szeretnének nyugdíjba menni. Makó Árpád, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletének vezetője szerint óriási az érdeklődés ezen a területen. Főleg azok a férfiak szeretnének élni majd ezzel a lehetőséggel – ha egyáltalán elfogadják ezt a törvényt – akiknek a korkedvezménye megszűnt, tehát a rendvédelmi dolgozók, bányászok, gépkocsivezetők, atomerőműnél dolgozók. A férfiakat képviselő vezetők arra hivatkoznak, hogy több szempontból is igazságtalan a jelenlegi helyzet. A legkirívóbb az, hogy a férfiak átlagéletkora rövidebb mint a nőké, így a nyugdíjas éveiket – főleg a jelenlegi kitolt életkorhoz kötve – alig tudják élvezni. Arra viszont az általunk megkérdezett több szakszervezeti vezető közül egyik sem tudott válaszolni, hogy mennyi nyugdíjra számíthatnak a férfiak 40 év munkaviszony után.
 
  Azok a nők, akik 2012-ben mentek nyugdíjba 40 éves munkaviszony után, sokkal jobban jártak, mint azok, akik tavaly, vagy az idén fejezték be a munkát, állítják többen is, azok közül, akiknek sikerült a nőkre vonatkozó kedvezményes nyugdíjlehetőséggel élniük.
 
  – Rettenetesen örültem annak, hogy 40 év munka után – 2013 szeptember elsején – nyugdíjba mehettem, mondta a szekszárdi Simon Lajosné. – Már ezt megelőzően három évvel írtam a nyugdíjfolyósítónak, hogy számolják ki, mikortól élhetek a lehetőséggel. Kétszer is kiszámolták, mind a kétszer más-más időpontot írtak le, pár hónap eltéréssel. Úgy örültem, mint egy kisgyerek, amikor a végső dátumot megkaptam, ám ekkor még az összegről semmit nem tudtam. Szeptember 17-én kaptam kézhez a határozatot, és közben a nyugdíjam is megérkezett. Elsírtam magam, mert 66 575 forintot kaptam. Azóta ez az összeg 69 ezer forintra emelkedett. Ma már nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet volt nyugdíjba menni. Azt csak mellékesen jegyzem meg, 18 évesen már dolgoztam, de két diplomám van, mindkettőt, munka mellett, levelezőn szereztem. Értelmiségi pályán dolgoztam – meséli a hölgy.
 
   Egy másik olvasónk, aki 60 éves és 20 éves kora óta dolgozott, elmondta, most vonult nyugállományba, és megdöbbent azon, milyen kevés lett a nyugdíja. A számításai szerint ő bruttósítva fizette a nyugdíjjárulékot, mégis a nettó összeg után kapja a nyugdíját, és az évek során kétszer is levették a szorzóját.
 
Bonyolult, többlépcsős folyamat
 
  – Régen úgy állapították meg a nyugdíjat, hogy a munkában töltött utolsó öt-tíz évet vették alapul, annak alapján számolták ki. Most miért az egész 40 évet vonják össze, hiszen az 1980-as években mindössze 1000 forint volt az átlagfizetés. Én 40 év munkaviszony után 58 700 forint nyugdíjat kapok, vagyis az öregségi nyugdíjam a minimálbér 60 százaléka lett, de tudok olyan nőkről, akik sokkal rosszabbul jártak, mondta olvasónk. Nyugdíjszakértőink szerint a konkrét esetben a nyugdíjfolyósítónál törvényesen jártak el, amikor a teljes életpálya keresményeit vették figyelembe, mert a régi  – „csak ezer forint volt az átlagkereset" – összegek egy speciális számítással kerültek be a rendszerbe. A nyugdíjak kiszámítása egy bonyolult, többlépcsős folyamat. A lényege, hogy az állami nyugdíjra jogosultak egész életükben szerzett szolgálati ideje képzi az alapot – ezt évente, napra pontosan mutatják ki –, melyre vetítve kiszámolják az egész életpálya alatti átlagkeresetet évenként nettósítva. A nyugdíjba vonulás előtti évhez történő átszámítás a szolgálati idő hosszát figyelembe véve a történik, tudtuk meg a Nyugdíjpénztárak Országos Szövetségétől.
 
Öngondoskodás: kevesen élnek vele
 
  A nőknek duplán fontos a jó nyugdíj, hiszen statisztikailag szemlélve tovább élnek, hosszabb ideig élvezhetik a nyugdíjas éveiket, mint a férfiak. Ugyanakkor az esetükben létezik egy úgynevezett bér- és nyugdíjszakadék. Az Európai Bizottság tavaly publikált egy nyugdíjakat vizsgáló tanulmányt, melyből kiderült, a magyar nők nyugellátása 15 százalékkal marad el férfiakétól. A jelenség okai sokrétűek. A nők általában korábban mennek nyugdíjba. A férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel inaktívak a munkaerőpiacon rövidebb-hosszabb ideig, például gyermekvállalás miatt, vagyis életük során többször is előfordulhat olyan helyzet, hogy vagy nincs munkahelyük, vagy nem fizetett munkát végeznek. Ugyanakkor aktív éveikben is jellemzően kisebb óraszámban és/vagy kevesebb évet dolgoznak, valamint átlagosan alacsonyabb fizetést kapnak. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy mind az élethosszra vetített járulékfizetési időszakuk, mind a befizetett járulékuk mértéke a férfiaké alatt marad. A valóság az, hogy a jó nyugdíj azoknak adatik meg, akik aktív korukban már gondolkodtak előre. A többség fontosnak is tartja az öngondoskodást, de a felmérések szerint csak minden harmadik ember tesz érte.
 
Forrás: teol.hu