Tízmillió euró ki nem fizetett bért hajt be Ausztriában évente a szakszervezet és a Munkáskamara – írja a kisalfold.hu.

Azaz hárommilliárd forintnyi olyan pénzről van szó, amit csak segítségükkel kapnak meg a dolgozók, akik hozzájuk fordulnak. Így viszont hozzájutnak ahhoz, ami jár nekik, de eredetileg nem akarták munkaadóik átutalni. Kérdés még ezután, hogy érdemes az érdekvédőkhöz fordulniuk az ingázóknak?

   Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) gondozásában 2015 végén újraindított ingyenes magyar nyelvű tanácsadás (MIG-projekt) eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók körében továbbra is nagy az igény arra, hogy saját anyanyelvükön kapjanak meg az osztrák munkajogot érintő alapvető információkat. Sokan sajnos már csak akkor fordulnak az ÖGB/MIG irodához, amikor munkajogi vitába bonyolódnak a munkáltatójukkal. Ha például nem fizeti ki a bért vagy felmond nekik. Mivel a magyar munkavállalók számára az osztrák munkajog teljesen idegen – a magyarországihoz képest sok esetben alapjaiban is eltérő szabályozás miatt –, igen nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevésbé tájékozott dolgozók.

Átnézik a papírokat

   Dallos Bertold, a MIG projektvezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy a magyar munkavállalók jó része így nem csupán információért, hanem konkrét esetekben gyakorlati segítségért fordul irodájukhoz. Tapasztalataik szerint a legkritikusabb helyzetben az építőipari munkások, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak és a vendéglátásban dolgozók vannak. Gyakori, hogy felmondáskor a munkaviszonyból származó követeléseket nem, vagy nem megfelelő összegben fizetik ki nekik. Például a munkabért, a 13. és a 14. havi fizetést, a szabadságmegváltást, a túlórapótlékot és egyebeket. Mivel a munkavállaló ezeket önállóan behajtani nem tudja, nagyon sokan ilyenkor fordulnak a MIG-hez. S amikor ott a szakemberek átnézik a papírokat, akkor szembesülnek az érintettek azzal, hogy nem csupán az utolsó elszámolás nem stimmel. Kiderülhet, hogy munkaviszonyuk során végig jóval kevesebb bért kaptak, mint ami törvényesen járt volna.

Félrevezetett dolgozó

   Jó tudni, hogy Ausztriában minden munkavállaló igénybe tud venni munkajogi tanácsadást és képviseletet kaphat munkajogi ügyekben. Az ÖGB (Osztrák Szakszervezeti Szövetség) Burgenlandban magyar nyelvű tanácsadást nyújt és tagjainak teljes körű jogi képviseletet biztosít. S az Arbeiterkammerhez (Munkáskamara) is lehet fordulni.

Munkajogi kérdésekkel vagy jogi képviselet miatt mindenképp célszerű ezekhez a hivatalos érdekképviseletekhez fordulni Dallos Bertold szerint. Nem javasolja, hogy hasonló szolgáltatásokért bárki megbízási díjat fizessen magánszemélyeknek vagy irodáknak. „Nemrégiben eljött hozzánk egy magyar munkavállaló, akivel munkajogi tanácsadás és képviselet címén olyan hosszú lejáratú biztosítási szerződést írattak alá, amelyet a lejárat előtt csak jelentős anyagi veszteség árán mondhat fel. Ráadásul a tájékoztatás, amit ezért cserébe kapott, nem volt helytálló: gyakorlatilag félrevezették, becsapták" – mondta el a projektvezető. Fontosnak tartja azt is, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok mindig kérjenek tanácsot, keressék fel az ÖGB-t, ha olyan dokumentumokat akarnak aláíratni velük, amit nem értenek vagy nem tudnak értelmezni. Előzetes tájékozódással sok probléma megelőzhető.

A táppénz előnye

   Sajnos tipikusnak számít annak a munkavállalónak az ügye, aki csak akkor jött rá, hogy nem megfelelően volt bejelentve és nem megfelelő bérkategóriába sorolták be, amikor megbetegedett és táppénzre került. Esetében szerencsére a MIG segítségével sikerült utólag a társadalombiztosítást korrigálni és az elmaradt pénzbeli juttatásokat a dolgozó számára kifizettetni. Ez a dolgozó nem csúszott ki az elévülési határidőből, időben jelezte gondját és feljegyzéseket készített arról, mikor, hol, mennyit dolgozott. Ilyen munkaidő-feljegyzést minden ingázónak érdemes vezetnie.

Forrás: kisalfold.hu