A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számos munkatársának fizetése alig haladja meg a minimálbért. Egy középfokú végzettségű, kezdő pénzügyőrjárőr például nagyjából bruttó 130 ezer forintot keres havonta. A Belügyminisztérium állományába tartozók viszont jóval többet vihetnek haza – írja az mno.hu.

Komoly feszültséget eredményezett a NAV-nál az életpályamodell elmaradása. Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárát, a NAV vezetőjét információink szerint novemberben tájékoztatták az adóhivatali dolgozók kedvezőtlen jövedelmi helyzetéről. A hivatal belső ügyeit jól ismerő forrásunk azt mondta, egy, a fizetésekről készült elemzésből kiderült, 2015-ben a megyei igazgatóságokon a középfokú végzettségű pályakezdők havi bruttó fizetése alig haladta meg a minimálbért, és nem érte el a kormányrendeletben meghatározott, havi 122 ezer forintos garantált bérminimumot sem. Emiatt országosan valamivel több mint ezer NAV-os bérét kellett kiegészíteni.

A Belügyminisztériumhoz tartozó rendőröknél, tűzoltóknál, börtönőröknél nyáron már bevezették az életpályamodellt, emiatt hatalmas bérkülönbségek vannak a NAV-hoz képest. Amíg egy pályakezdő, cigarettacsempészeket üldöző pénzügyőrjárőr fizetése nem éri el a havi bruttó 130 ezer forintot, addig egy pályakezdő rendőrjárőrnek több mint 220 ezer forint a bére. Éppen ezért forrásunk szerint érthető, ha a pénzügyőrök többsége át akar menni a Belügyminisztériumhoz. Tizenhét évnyi szolgálati idő után a 165 ezres NAV-os fizetés helyett akár 290 ezer forintot kereshet például a katasztrófavédelemben vagy börtönőrként.

Nem jobb a helyzet máshol sem

Információink szerint nem jobb a helyzet a nyomozóknál sem, egy tizenhárom éves szolgálati idejű, középfokú végzettségű NAV-os pénzügyi nyomozó átlagosan több mint 100 ezer forinttal keres kevesebbet rendőr társánál. Úgy tudjuk, a Tállai Andráshoz eljuttatott elemzés egy konkrét eset ismertetésével zárult. Egy felsőfokú végzettségű pénzügyőrt 2015 júniusában áthelyeztek a katasztrófavédelemhez, ahol júliusban, az életpályamodell bevezetése után bruttó 237 ezer forinttal keresett többet, mint az adóhivatalnál. Lapunk számolt be arról a múlt héten, hogy azóta egy szóbeli megállapodás miatt senkit nem vehetnek át az adóhatóságtól a Belügyminisztériumhoz. Így a NAV-osoknak nem sok esélyük van arra, hogy a közeljövőben emelkedjen a fizetésük.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éppen egy évvel ezelőtt beszélt arról, hogy a NAV-on belül egységesen kell kidolgozni az életpályamodellt, függetlenül attól, hogy valaki pénzügyőr vagy adóellenőr beosztásban dolgozik. Egyebek mellett elmondta azt is, céljuk az alkalmazottak jövedelmi helyzetének átgondolt rendezése. Akkori szavai szerint szeretnék megteremteni annak a lehetőségét, hogy az azonos végzettségű, azonos szolgálati idejű dolgozók ugyanazzal a bérrel számolhassanak, függetlenül attól, hogy adórevizor, pénzügyőr vagy éppen pénzügyi nyomozó valaki. A szakszervezetekkel való megbeszélésen az is szóba került, hogy az életpályamodell mellett egyéb szociális juttatásokban is részesítik a dolgozókat, például a lakáshoz jutás feltételeit is vizsgálja a tárca. Tállai András ez év elején beszélt arról, hogy következő fél évben lezárul az adóhivatal teljes átszervezése, amelynek része lesz az életpályamodell bevezetése, de eddig semmilyen konkrétum nem derült ki erről.

Gyorsabb határátlépés

A magyar–ukrán határszakaszon az adóhatóság vezetője visszavonta az alkalmi jellegű ellenőrzésre vonatkozó korábbi utasítását, ezáltal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint könnyebbé válhat a határátkelés a turisztikai vagy rokonlátogatási céllal utazók számára – közölte a hatóság kedden a távirati irodával. Az adóhivatal a közleményben hangsúlyozza, munkatársai továbbra is törekszenek arra, hogy kiszűrjék azokat, akik sértik és veszélyeztetik Magyarország, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeit (a vámok, a nemzeti adók és díjak beszedését), vagy fenyegetést jelentenének az EU és lakói biztonságára és védelmére. Ezért az európai uniós és a magyarországi vámkódex előírásai mellett a pénzügyőrök az 1954. évi New York-i egyezmény betartását is ellenőrzik, amely szerint csak a turistát illetik meg a vámkönnyítések – hívták fel a figyelmet. Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, a jelzett határszakaszon különösen erőteljes volt a cigarettacsempész bandák tevékenysége. (MN)

Forrás: mno.hu