Csehország továbbra is több problémás pontot lát az Európai Unió és Nagy-Britannia között kötendő megállapodás tervezetében, alapvetően a szociális támogatások és az úgynevezett vészfék mechanizmus területén - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

    Sobotka a találkozón tájékoztatta Tuskot a hétfői prágai rendkívüli visegrádi csúcsról, amelynek résztvevői szorgalmazták, hogy Macedónia és Bulgária kapjanak nagyobb segítséget az EU-tól a migrációs hullám megállítására határaikon.


    A cseh kormányfő megismételte: Prága azt szeretné, ha Nagy-Britannia, amely népszavazáson kíván dönteni az európai uniós tagságáról,   tagja maradna a  szervezetnek. „Ezt stratégiai jelentőségű kérdésnek tartjuk, amely Európa befolyásának a megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Csehország ezért azt szeretné, ha sikerülne kompromisszumos megoldást találni" - mondta Sobotka.


    A Prága által problémásnak minősített pontokról további tárgyalásokat szeretne a cseh kormány.   „A problémák a szociális rendszerekbe való beavatkozás paramétereit érintik, konkrétan a gyermekek után fizetett családi pótlékokról van szó, és fontosnak tartjuk azt is, hogy a szabályok az úgynevezett vészfék mechanizmusban pontosan legyenek  rögzítve" - fejtette ki a cseh miniszterelnök.


    A Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jelenleg családi pótlékra jogosultak azon gyermekük esetében is, aki nem él velük a szigetországban. A Donald Tusk által kidolgozott megállapodási javaslat szerint az új rendszerben London lehetőséget kapna, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó uniós személyeknek fizetett családi pótlékokat meghatározott esetekben az érintettek hazájában lévő támogatások szintjére vigye le.  


    A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kormányfője hétfőn Prágában közös álláspontot dolgozott kimeg a brit reformkövetelésekkel kapcsolatban.  A részleteket azonban nem hozták nyilvánosságra.


    A hétfői V4-es csúcstalálkozó másik fontos témája a migrációs válság volt. Sobotka tájékoztatta Tuskot az ott elfogadott közös álláspontról, melynek lényege, hogy a visegrádi országok  összeurópai megoldást szeretnének találni a migrációs válság megoldására. Arra az esetre azonban, ha ez nem sikerülne, tehát Törökország és Görögország nem tudnák megállítani határaikon a menekülthullámot, szükségesnek tartják egy tartalékos, úgynevezett B-terv kidolgozását is. A V4-ek szerint ez a második védvonal Bulgária és Macedónia déli határain lenne létrehozható, s megérdemelné az EU támogatását.


    Tusk szerint Európa csak akkor tudja sikeresen megoldani a migrációs válságot, ha egységes lesz. „A Macedóniának felajánlott bilaterális segítség valóban nagyon fontos lehet, különösen ami a Nyugat-Balkáni humanitárius helyzetet illeti. Nem szabad azonban megfeledkezni azokról az EU-tagállamokról sem, amelyekre a válságban a legnagyobb teher hárul" - jelentette ki az Európai Tanács elnöke.  Leszögezte: ezeknek az országoknak szükségük van az EU segítségére, hogy megbirkózzanak a menekültek áradatával.


    Sobotka felszólította Tuskot, hogy az Európai Tanács vesse latba minden tekintélyét a közös európai határőrizet mielőbbi feállítása érdekében.  Ugyanakkor szükségesnek minősítette, hogy mihamarabb teljesüljenek az EU és Törökország között a migrációs ügyben kötött megállapodások.


    „A migrációs válság megoldásához kulcsfontosságú, ami a görög-török határon történik" - szögezte le Bohuslav Sobotka. Hozzátette, hogy a közös megoldásnak a Nyugat-Balkáni országokat is magába kell foglalnia. „Keresnünk kell az utat, hogyan segíthetünk ezeknek az orzségoknak is" - hangsúlyozta.