Hiába hangzott el több államtitkár szájából is az ígéret, sem az orvosok, sem az ápolók nem kaptak fizetésemelést januártól. A jelenlegi egészségügyi államtitkár azt állítja: ők ilyet soha nem ígértek, ez csak egy félreértés – olvasható a 168 óra cikkében.

A gyulai kórház egyik szakorvosa egy éve az RTL Klub Híradójánakazt mondta: 14 év után 160-180 ezer forintot kap kézhez. Ő és társai nagy várakozásokkal tekinthettek az új évre, ugyanis több államtitkár is tényként állította a sajtónak, hogy 270 ezer forintra emelkedik januártól a szakorvosi minimálbér.

Zombor Gábor, az akkori egészségügyi államtitkár, tavaly nyáron azt mondta: 2016. január 1-től havi nettó 270 ezer forintra emelkedik a szakorvosi minimálbér.

December végén Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is tényként beszélt a januári béremelésről: „Januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért. A szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forintos plusztámogatásban részesülnek, emellett a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik."

Az egészségügyi dolgozók egy hete kaptak fizetést, de sem az orvosok, sem az ápolók fizetése nem lett több. Mindössze 357 kezdő orvos kapott 151 ezer forint plusz támogatást.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár most az RTL Híradó kérdésére azt állította: szó sem volt korábban mindenkinek járó béremelésről, az államtitkárság soha ilyet nem mondott. Szerinte csak a honlapjukon volt egy félreérthető mondat, amit sokan félre is értettek.

Nem csak az orvosok nem kaptak fizetésemelést, az ápolók sem, pedig nekik is ígértek. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta a Híradónak: a jogszabály alapján legfeljebb 20 ezer forinttal többet kellett volna kapniuk fejenként a szakdolgozóknak. A szakszervezet vezetője szerint nem kaptak. A szakállamtitkárságon viszont azt írták a csatornának, hogy kaptak.

Forrás: 168 óra