Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program, mindenki meg fogja kapni az ösztöndíjat, aki formailag alkalmas pályázatot adott be - közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten újságírókkal.

Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, várhatóan 924-en fognak bekerülni a rezidensösztöndíj-programba, az elmúlt években 2500 rezidens került be a képzésbe, ezzel együtt csaknem 3500 rezidens kap ösztöndíjat.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy összességében hétmilliárd forintot fordítanak a rezidensképzés ösztöndíjaira.

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, az elmúlt hetekben-hónapokban intenzív tárgyalássorozatot folytattak a rezidensszövetséggel, az államtitkárság minden felvetett kérdéshez, problémához konstruktívan kíván hozzáállni.

Sipka Balázs MRSZ-elnök arról beszélt, a rezidensi ösztöndíj-lehetőségeket jónak tartják, mert azok részben teljesítik azt a célt, hogy a fiatal orvosok bérét növeljék, de ezt a lehetőséget csak átmeneti megoldásnak tekintik. Hozzátette: az alapbéremelés felé kellene elmozdulnia a rendszernek.

A rezidensek oldaláról felmerült problémákról szólva kifejtette, folyamatosan gyűjtik a szövetséghez beérkező észrevételeket. Úgy fogalmazott: „voltak csiszolnivalók a rendszeren", és a szövetség továbbra is kitart a konstruktív és konzekvens javaslatok mellett.

A rezidensszövetség elnöke kitért arra, sokszor csúszott az ösztöndíjak kifizetése, azonban készül egy jogszabálytervezet arról, hogy az ösztöndíjak kifizetése egyszerűsödjön, gyorsuljon és havonkénti utalással eljusson a jogosultakhoz.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a hatodéves orvostanhallgatók időben ismerjék meg a különböző kórházak által meghirdetett rezidensi álláshelyeket és a keretszámokat. Ebben előrelépés történt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szövetségnek a jövőben is a szakmai kérdések lesznek a legfontosabbak, prioritásként említette a szakorvosképzés minőségbiztosításának megalkotását, vagy az ügyeleti idő, munkajogi kérdések megoldását.

Az MRSZ elnöke úgy véli, ennek egyik alapfeltétele a pontos utánkövethetőség, ezért javaslattal éltek az egészségügyért felelős államtitkárságnál. A felsőoktatásban már megvalósult elektronikus informatikai rendszerhez hasonló szisztémát szeretnének, amely - szavai szerint - megkönnyítené a pontos adminisztrálást és a pontos „nyomonkövethetőséget".

Az államtitkár az ösztöndíjak kifizetésének csúszására reflektálva közölte, eddig egy valóban hosszadalmas kifizetési rendszer működött ezen közpénzek esetében. Így a rezidensek 35 százaléka egy hónapos, 15 százaléka pedig egy hónapnál nagyobb késéssel kapta meg ösztöndíját - ismertette.

Ónodi-Szűcs Zoltán azonban jelezte, ez a probléma meg fog oldódni, egy készülő rendelettel február végére, március elejére a kifizetési csúszásokat meg fogja szüntetni.

„Nem szaladunk el semmilyen gond elől, főleg akkor, ha a partner konstruktív és a megoldásra törekszik" - fogalmazott az államtitkár.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíjra 546-an, a hiányszakmákra kiírt ösztöndíjra 357-en, a házi gyermekorvosi és a sürgősségi orvostan ösztöndíjra hárman-hárman, a kórházgyógyszerészi ösztöndíjra tizenöten jelentkeztek.

A rendes szakorvosjelölti ösztöndíj nettó 100 ezer, a hiányszakmákra jelentkezők ösztöndíja 150 ezer, a házi gyermekorvosi és a sürgősségi orvostan ösztöndíj pedig nettó 200 ezer forintot jelent havonta.