Az OECD által készített friss tanulmány szerint a magyar nyugdíjas támaszkodik a legnagyobb mértékben az államra. Ráadásul hazánkban az időskori juttatás csak 8,6 százaléka származik munkajövedelemből – írja az mno.hu.

Érdekes elemzést készített az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss statisztikája szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmének 88,8 százalékát teszik ki az állami juttatások. Ezzel vezetjük az OECD-országok mezőnyét, azaz állami költségvetésre jelentős mértékben nehezedik az időskorúak ellátása.

Hazánk mögött Ausztria és Belgium, a lista alsó régiójában pedig Franciaország található, ahol 4,2 százalékos az állami részarány. Amennyiben csak a visegrádi országok között kutakodunk a következőkre bukkanhatunk:

Csehországban 77, 5, Szlovákiában 73,7, míg Lengyelországban 69,7 százalékos a „hozzájárulás"    aránya.

Magyarországon a nyugdíjak 8,6 százalékban származnak munkajövedelemből és csupán 2,5 százaléka tőkejövedelem. Ez elég alacsony, hiszen a cseh, lengyel és szlovák nyugdíjasok jövedelme legalább kétszer nagyobb arányban származik munkából. Az adatok szerint a magyaroknál csak a francia nyugdíjasok dolgoznak kevesebbet.

Az időskorúak jövedelemforrásait szinte minden vizsgált országban ugyanazok a tételek (állami és foglalkoztatói juttatás, munkajövedelem, illetve nyugdíjpénztárak és egyéb megtakarítások) adják, csupán az arányok eltérőek.

Forrás: mno.hu