Emelkednek a menedzseri jövedelmek: egy átlagos ügyvezető igazgató összesen 26 millió forintot keres évente, és 13 millió forintos autót vezet – írja a Világgazdaság.

A magyarországi ügyvezető igazgatók jelenleg – a bónuszokkal együtt – átlagosan csaknem 26 millió forintot keresnek évente – derül ki a Kienbaum 2016-os bérezési tanulmányából. A vezető beosztásúak teljes bére ennek a felére sem rúg – átlagosan 11 millió forint –, a kvalifikált alkalmazottak pedig valamivel több mint 5 milliós bruttó fizetést kapnak évente. (A tanácsadó cég a tanulmány összeállítása során 60 eltérő méretű, illetve különböző ágazatban tevékenykedő vállalat 13 ezer pozícióját vizsgálva végezte el az elemzést.)

Tavaly átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek Magyarországon a bérek, amelyek erősen szektor-, illetve iparágfüggőek. A Kienbaum tanulmánya szerint itthon a vezetési tanácsadás területén a legmagasabbak a fizetések, amelyek 41 százalékkal haladják meg az országos átlagot. Ezt követi a vegyipar és a gyógyszeripar 35 százalékos értékkel, míg az építőipari javadalmazás 28 százalékkal emelkedik ki az átlagos országos bérszintből. A legalacsonyabb fizetések a kiskereskedelemben vannak, ez a szektor az átlag alatt 23 százalékkal helyezkedik el.

„A vállalati juttatások széles körben elterjedtek: a céges autók, étkezési hozzájárulások, tanszerutalványok, illetve üdülési támogatás, valamint a biztosítások egyaránt kedveltek. „A céges autó a vezető beosztásúak számára még mindig a legkedveltebb juttatás, ezáltal tudják a vállalatok munkavállalóik céges kötődését erősíteni, illetve könnyebben tudnak »megnyerni« új vezetőket" –  fejtette ki Sághy András, a Kienbaum Magyarország vezetője.

A magyarországi ügyvezető igazgatók 91 százaléka kap céges autót, a vezető pozíciót betöltők 48 százaléka, valamint a kvalifikált alkalmazottak 12 százaléka profitál ebből a juttatásból. Az ügyvezető igazgatók saját cégautóik finanszírozására átlagosan 13 millió forint nagyságú keretösszeget kapnak. A vezető pozíciót betöltők átlagosan 7,6 millió értékű gépjárművel rendelkeznek, a kvalifikált alkalmazottak pedig maximum 5,8 milliós autót kaphatnak. Az ügyvezetők körében a Volkswagen a legkedveltebb márka, a vezető beosztásúaknál a Škoda, a kvalifikált alkalmazottak esetében pedig az Opel.

Forrás: Világgazdaság