Miközben fellángolt a politikai és szakmai vita arról, hogy a magyar férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek-e, sok nő nem elégedett azzal a nyugdíjjal, amelyet ugyanennyi munkában töltött év után megállapítanak nekik – írja a sonline.hu.


   Akik 2012-ben mentek nyugdíjba 40 éves munkaviszony után, sokkal jobban jártak, mint azok, akik az idén fejezték be a munkát, állítja egy kaposvári hölgy, aki 60 éves és 20 éves kora óta dolgozott. Most vonult nyugállományba, és megdöbbent azon, milyen kevés a nyugdíja. A számításai szerint ő bruttósítva fizette a nyugdíjjárulékot, mégis a nettó összeg után kapja a nyugdíját, és az évek során kétszer is levették a szorzóját.
 
  – Régen úgy állapították meg a nyugdíjat, hogy a munkában töltött utolsó öt-tíz évet vették alapul, annak alapján számolták ki. Most miért az egész 40 évet vonják össze, hiszen az 1980-as években mindössze 1000 forint volt az átlagfizetés. Én 40 év munkaviszony után 58 700 forint nyugdíjat kapok, vagyis az öregségi nyugdíjam a minimálbér 60 százaléka lett, de tudok olyan nőkről, akik sokkal rosszabbul jártak.
 
  A hölgy most vállalkozó, de korábban nehéz fizikai munkát is végzett és két gyermeket nevelt fel. Azt is sérelmezi, hogy a 40 éven túl még három hónapot dolgozott. Ezalatt is fizette a járulékát, ezt azonban nem számolták bele a megállapított nyugdíjába. Havonta 83 ezer forintot fizetett be.
– Az összegből 37 ezer forintot szociális hozzájárulásként adtam be, de miért nem a nyugdíjalapomba ment ez a pénz? – kérdezte a nyugdíjas.

  Nyugdíjszakértőink szerint a konkrét esetben a nyugdíjfolyósítónál törvényesen jártak el, amikor a teljes életpálya keresményeit vették figyelembe, mert a régi  – „csak ezer forint volt az átlagkereset" – összegek egy speciális számítással kerültek be a rendszerbe. A nyugdíjak kiszámítása egy bonyolult, többlépcsős folyamat. A lényege, hogy az állami nyugdíjra jogosultak egész életükben szerzett szolgálati ideje képzi az alapot – ezt évente, napra pontosan mutatják ki –, melyre vetítve kiszámolják az egész életpálya alatti átlagkeresetet évenként nettósítva. A nyugdíjba vonulás előtti évhez történő átszámítás a szolgálati idő hosszát figyelembe véve a történik, tudtuk meg a Nyugdíjpénztárak Országos Szövetségétől.

  A nőknek duplán fontos a jó nyugdíj, hiszen statisztikailag szemlélve tovább élnek, hosszabb ideig élvezhetik a nyugdíjas éveiket, mint a férfiak. Ugyanakkor az esetükben létezik egy úgynevezett bér- és nyugdíjszakadék. Az Európai Bizottság tavaly publikált egy nyugdíjakat vizsgáló tanulmányt, melyből kiderült, a magyar nők nyugellátása 15 százalékkal marad el férfiakétól. A jelenség okai sokrétűek. A nők általában korábban mennek nyugdíjba. A férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel inaktívak a munkaerőpiacon rövidebb-hosszabb ideig, például gyermekvállalás miatt, vagyis életük során többször is előfordulhat olyan helyzet, hogy vagy nincs munkahelyük, vagy nem fizetett munkát végeznek. Ugyanakkor aktív éveikben is jellemzően kisebb óraszámban és/vagy kevesebb évet dolgoznak, valamint átlagosan alacsonyabb fizetést kapnak. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy mind az élethosszra vetített járulékfizetési időszakuk, mind a befizetett járulékuk mértéke a férfiaké alatt marad.

  A pénzügyi tudatosság fejlesztése, a nyugdíjcélú megtakarításokra való odafigyelés, az egyéni megtakarítás fontossága a nők számára ezért különösen kiemelkedő. A nyers igazság az, hogy a jó nyugdíj azoknak adatik meg, akik aktív korukban sokáig és szépen kerestek, és azoknak, akik időben gondolkodtak előre... A többség fontosnak is tartja az öngondoskodást, de a felmérések szerint csak minden harmadik ember tesz érte.

Forrás: sonline.hu