Másodállást ajánl a felsőoktatási államtitkár az alacsony bérek miatt tiltakozó egyetemi oktatóknak. A tanárok azért tiltakoznak, mert bár a fizetések most emelkednek, hamarosan a diákjaik egy része több ösztöndíjat kaphat, mint amennyi pénzt ők hazavisznek – olvasható a 168 óra cikkében.

Több mint 270 szegedi egyetemi oktató írta alá azt a kormánynak címzett nyílt levelet, amelyben az alacsony bérek miatt tiltakoznak. Palkovics László felsőoktatási államtitkár a felvetésekre úgy reagált: a doktori ösztöndíjasoknak nincs lehetőségük jövedelmüket kiegészíteni, míg tanáraiknak van – hangzott el az RTL Klub híradójában.

A bérek egyébként tíz éve nem változtak: egy adjunktus nettó 147 ezer forintot kap, egy tanársegéd 122 ezret. A felháborodást az váltotta ki, hogy közben emelkedik a doktori képzésre járók ösztöndíja. Ők az első két évben nettó 140 ezer, a második két évben nettó 180 ezer forint ösztöndíjat vihetnek haza.

Az SZTE Oktatói Hálózat szerint az a megalázó helyzet jöhet létre, hogy a diák több pénzt kap a tanáránál. Emlékeztetnek: az infláció miatt a fizetések évről évre kevesebbet érnek, amit csak részben orvosol a 2016-ra, ’17-re és ’18-ra meghirdetett emelés. A kormány által meghirdetett 15+5+5 százalékos, három év alatt lebonyolítandó béremelés szerintük nem sokat ér: az inflációs hatásokat sem ellensúlyozza, ezzel is mínusz 9 százaléknál fognak tartani.

A felsőoktatási államtitkár egy nemzetközi szakkiállítás budapesti megnyitóján úgy érvelt, hogy az egyetemi oktatók másod- vagy harmadállást is vállalhatnak. Palkovics László szerint egy egyetemi oktatónak „egy sor lehetősége van arra, hogy egyéb módon kiegészítse a jövedelmét".

Forrás: 168 óra