Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete emlékeztetett rá, a megállapodás része a pedagógus szakszervezetekkel folytatandó érdemi párbeszéd.

Az Európai Unió az Európai Szociális Alap Pluszból 1,8 milliárd euróval – jelenlegi árfolyamon mintegy 700 milliárd forinttal – támogatja a magyar pedagógusok tartós béremelését. Ez azt jelenti, hogy az első években a béremelés javarészt EU-s forrásból valósulhat meg, írta az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. A tartós béremelés célja a pedagógus hivatás vonzerejének növelése, ezáltal az oktatás minőségének, hozzáférhetőségének javítása.

Lépcsőzetes emeléssel a pedagógusok átlagbérének 2025. január 1-ig kell elérnie a diplomás átlagbér legalább 80%-át, és ezt a szintet legalább 2030. december 31-ig fent kell tartani. 2017 óta az Európai Bizottság országjelentései, 2019 óta az Európai Tanács országspecifikus ajánlásai visszatérően felhívták a figyelmet a tanárhiány növekvő problémájára, a bérek alacsony szintjére, ami a diplomás átlagbér 60%-a körül alakult, szemben a 90%-os EU-átlaggal.

2022-ben Magyarország és az Európai Unió megállapodott a pedagógus hivatás vonzerejét növelő tartós béremelés minimális feltételeiről, és ezt rögzítette két dokumentumban is: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszban (EFOP Plusz).A közszolgáltatások, így az oktatás működtetése az EU-ban a tagállamok feladata. Az EU az oktatás minőségének vagy hozzáférhetőségének javítását támogathatja.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szerint az EU Magyarország esetében rendhagyó módon – tekintettel az országspecifikus ajánlásban bemutatott szükségletre – a pedagógus hivatás vonzerejének növelését is e körbe sorolta, így vált lehetővé a kiszámítható jövedelmet biztosító, tartós béremelés uniós támogatása. A pedagógus szakszervezetekkel folytatandó érdemi társadalmi párbeszéd szintén szükséges az oktatás minőségének javításához; ennek megfelelően ez részét képezi a Magyarország és az Európai Unió közötti megállapodásnak.

 

Forrás: 24.hu