Lesz olyan egészségügyi szakdolgozó, aki semekkora, vagy csak nagyon alacsony béremelést kap márciustól – nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL-nek. Ezzel szemben a kormány szerint az újabb emeléssel az orvosok és a szakdolgozók bérének aránya a legfejlettebb országokra jellemző szintre javul.

„A sávos bértáblának az a lényege, hogy a jelenlegi tizenhét fizetési osztály helyett egy sáv, és a tíz kategória helyett öt kategória kerül bevezetésre.” mondja Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár.

410 000 forinttól 770 000 forintig terjedhet a béremelés

– egészítette ki az államtitkár.

A pótlékok megszűnnek, a szakdolgozók átlagos alapbére az orvosok átlagos alapbérének 37 százalékát éri majd el.

Alap vagy kiemelt bérezési osztályokba a munkaterhelés alapján osztják majd be a dolgozókat. Ezt a szakmabeliek némileg furcsállják, hiszen

AMÍG A GYERMEK HEMATOLÓGIA KIEMELT, ADDIG A FELNŐTT MÁR NEM.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint „sok a bizonytalanság, de átlagosan 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók”. Viszont nem mindenki, ugyanis „a korábban, jogszabályban rögzítette fix pótlékok is beépítésre kerülnek az alapbérbe [...], és ez önmagában úgy emeli meg a dolgozó bérét, hogy

egy fillérrel több keresete sem lesz, hiszen ezt eddig más címen megkapta

– teszi hozzá Soós Adrianna.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamara elnöke szerint „ha ez így valósul meg, akkor kóros, káros folyamatok indulhatnak el”. Céloz itt arra, hogy a nem kiemelt osztályokról a fiatalabb szakápolók átmehetnek a kiemelt kategóriába tartozó osztályokra. „Ez nem csak belső, de később külső migrációt is eredményezhet.” – vonja le a konklúziót.

A Belügyminisztérium viszont teljesen nyugodt a döntést illetően, hiszen „senkinek nem lesz alacsonyabb a bére” – mint mondják és „nem zárják ki a kiemelt területeket tartalmazó lista későbbi felülvizsgálatát” sem. 

Forrás: Index