Itt a fizetésemelés, ott egy labda, nem volt szép a karácsonyfa.

A rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozóknak valahogy évek óta nem jut a fizetésemelésekből a szakszervezetek szerint, pedig egyrészt nélkülözhetetlenek a mindennapokban, másrészt egy irodában ülnek a náluk többet kereső, de ugyanazt a munkát végző hivatásosokkal - írta a hvg.

A lap emlékeztet, hogy január elsejétől átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az emelés több mint 56 ezer dolgozót érint, és korábban hatvanmilliárd forintot különítettek el rá a költségvetésből. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2022-ben már volt egy 116 ezer forintos béremelés, ezt egészítette ki a mostani.

Az újság azonban hozzáfűzte: Powell Pál, a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) elnöke szerint bruttó összegről van szó, vagyis az adók lejönnek belőle, mire megérkezik a rendvédelmi dolgozókhoz. Másrészt az emelésből tízezernél is többen maradhattak ki, hiszen azt csak a hivatásos állomány tagjai kapták meg, az úgynevezett rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó munkavállalók már nem.

Mindezt megerősítette Bárdos Judit, a Bűnügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke is, aki azt mondta, a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony alá eső több tízezer dolgozónak nem csupán a friss emelésből nem jutott, de az utóbbi években öt százalékos szinten emelgették az ebbe a jogviszonyba tartozók bérét. Ezt az emelést teljesítményértékelés alapján osztották, így akadt, aki kaphatott akár húsz százalékot is, de voltak, akik nem kaptak semmit. Egységes béremelés pedig nem volt.

Forrás: mfor.hu