A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) értékelte a tanárok béremelésének koncepcióját.

A pedagógusok többsége az immár kormányközleményben is bejelentett, átlagos 32,2%-os illetményemelés után sem tudhatja, hogy 2024. január 1-jétől hány forintért dolgozik – áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szombati közleményében.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a december 21-i kormányinfón jelentette be, hogy hároméves bérfejlesztési programot indít a kormány, amelynek következtében a pedagógusok átlagbére a bruttó 800 ezer forintot éri majd el. A Belügyminisztérium december 29-én pénteken kiadott közleménye szerint a kormány döntött: 

  1. január 1-jével 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógus átlagbér.

A közlemény szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A 2024. január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál.

A szakszervezet szerint a pedagógusok többsége továbbra sem tudhatja, mennyit fog keresni januártól

Pénteken arról is írtunk, hogy a tárca az év utolsó péntekjének utolsó óráiban bocsátotta társadalmi vitára a tanárok béremelésének koncepcióját – akinek észrevétele van, január 6-ig teheti meg a kormányzati honlapon.

Mindannyian, akik nem Gyakornok fokozatba vagyunk besorolva, nem tudjuk, hogy mennyiért dolgozunk 2024. január 1-jétől. A Belügyminisztérium közleményének minden bérminimumon kívüli eleme javaslat, ajánlat a munkáltatók felé

– áll a PDSZ közleményében.

A szakszervezet emlékeztet: a belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2 százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4 százalékos illetményemeléssel ismerné el.

A 4 százalékos emeléssel amellett, hogy a kormány elismeri a markáns szakemberhiányt, a problémát nem oldja meg, mivel a további emelés mértéke csekély, viszont arra alkalmas lesz, hogy a nevelőtestületeken belül feszültség keletkezzen

– közölte a PDSZ.

Hozzáteszik, az sem teljesen világos, hogy miért éppen ezeket a tantárgyakat emelte ki a tárca. „Nemcsak a közleményben megnevezett tantárgyak esetében van szakemberhiány, nem beszélve arról, hogy intézményenként is változó, hogy melyik tantárgy tanítását nem tudják megoldani erre képesített pedagógussal” – fogalmaznak.

A PDSZ szerint ugyanakkor vannak a tanérbéremelés koncepciójában „pozitív, előremutató javaslatok is”. Egyebek mellett egyetértenek azzal, hogy a kormány rendeletben írja elő, hogy az illetményemelés céljából biztosítandó támogatást a fenntartók csak a pedagógusok személyi juttatására fordíthatják. Továbbá azzal, hogy a fenntartók az illetményemelés fedezetére kapott többlettámogatást a pedagógusok után kifizetett személyi juttatások, adók és járulékok arányában adják át a fenntartott köznevelési intézményeiknek, valamint azzal is, hogy a pedagógusok havi illetménye a teljesítményértékelés eredménye miatt alacsonyabb összegben nem határozható meg, ennek szerintük jogszabályba kell kerülnie.

 A Pedagógus Szakszervezet és az Egységes Diákfront szerint megérte az elmúlt években sztrájkkal és tüntetésekkel kiállni a tanárokért, de még maradtak elérendő célok. A tanárok 2024-es béremelésének részleteivel az RTL Híradója is foglalkozott:

Forrás: RTL