A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) országos fórumán értékelték az idei szezont az idegenforgalmi vállalkozások, egyöntetű véleményük alapján a Szép-kártyára nagy szüksége van a turizmusnak, de annak eredeti koncepciója szerint – közölte a kamara az MTI-vel.

A turisztikai évadzáró rendezvényen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.

Kiemelték: vannak olyan régiók, ahonnan szinte teljesen eltűntek az idegenforgalomból a Szép-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesést jelent a vállalkozások számára.

Ezért javasolják a kormány számára, hogy 2024. január elsejével állítsa vissza a Szép-kártya felhasználásának kereteit, annak eredeti rendeltetése szerint.

Álláspontjuk szerint a hazai szálláshely-szolgáltatókat meg kell védeni a nagy nemzetközi online közvetítőkkel szemben. Ehhez a BKIK már megfogalmazta törvényjavaslatát, amelynek előterjesztése folyamatban van.

A turisztikai vállalkozások úgy látják, a falusi turizmusban érdemes lenne a magasabb színvonalú, egyedi szolgáltatásokra fókuszálni és ezzel szólítani meg a belföldi látogatókat. Ezenkívül továbbra is szükség lenne új, nagyszabású turisztikai attrakciókra, amelyek élénkítik a forgalmat – jelezték.

A BKIK vállalta, hogy az elhangzott javaslatokat eljuttatja a parlament gazdasági bizottságához.

 Forrás: Híradó