Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett a VKF mai ülésén, ahol jelezte, a kormánynak nincsen ellenvetése a minimálbér-emelésre vonatkozó javaslatot illetően.

Bár a kormány tiszteletben tartja, hogy a minimálbérről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyeznie, elviekben támogatja a VKF résztvevőinek többségi álláspontját, miszerint a legkisebb minimális keresetek emelésére már decemberben kerüljön sor, továbbá annak mértéke a minimálbér esetében 15 százalékot, a garantált bérminimum esetében 10 százalékot érjen el – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki – ahogy előzőn nap jeleztük – részt vett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tárcavezető az egyeztetésen bemutatta a magyar gazdaság életét befolyásoló és meghatározó legfontosabb makrogazdasági folyamatokat és gazdaságpolitikai célkitűzéseket. Nagy Márton jelezte, hogy az idei 0 százalék körüli gazdasági növekedést követően a kormány intézkedéseinek eredményeképp 2024-ben újra dinamikus pályára állhat a gazdasági növekedés, így visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütem. 

Hangsúlyozta, hogy a bérek növekedése segítheti a gazdasági növekedés helyreállítását.

Ismertetése szerint a reálbérek alakulásában szeptemberben fordulat állhatott be, a fizetések vásárlóereje újra növekedésnek indulhatott a dinamikus bérnövekedésnek és az infláció elleni sikeres kormányzati harcnak köszönhetően. Ezzel a korábbi években megszokott trendhez térhet vissza a magyar gazdaság, a következő években a reálbéremelkedés mértéke ismételten 4-5 százalék lehet.

A tárca tájékoztatása szerint a jelen lévők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedés helyreállítását tekintve továbbra is magas jegybanki kamatláb, valamint az emiatt kialakuló pozitív reálkamat kockázatokat jelent, amelyek hátráltathatják a növekedés gyors és erőteljes visszapattanását, a vállalkozások teljesítményének javulását és így a foglalkoztatás további bővülését. 

Mindemellett a kormány arra is nyitott, hogy 2024 elején, szem előtt tartva a kiszámíthatóságot és a stabilitást, kidolgozásra kerüljön egy új, többéves bérmegállapodás.

– fogalmazott a a miniszter végezetül, aki megemlítette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy 10 pontos tervet dolgozott ki az erős magyar gazdaság érdekében, amely a következőket tartalmazza: 1) demográfiai fordulat támogatása, 2) másfélszer több és zöldebb energia biztosítása, 3) további munkahelyek létrehozása, 4) szállítmányozás és raktározás fejlesztése, 5) digitális átállás, 6) high-tech gazdaság arányának emelése, 7) horizontális és vertikális FDI-hasznosítás, 8) profitegyenleg javítása, 9) nemzeti bajnokok kinevelése, 10) csökkenő államadósság-pálya. 

A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

Forrás: Világgazdaság