A Postás Szakszervezete (PSZ) a minap tette közzé, hogy sikerült megállapodnia a Magyar Posta vezetésével a 2023-as év további hónapjaira vonatkozó, valamint a 2024-es előrelátható béremelésekről. A Kézbesítők Szakszervezete szerint a „sikert” árnyalja, hogy a megállapodás fényében nincs biztosítva a béremelések igazságos elosztása – ahogy az is biztos, hogy nem fedezik az elmúlt bő másfél év pénzromlását. A Mérce írása.

A megállapodásról Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének (KÉSZ) elnöke nyilatkozott lapunknak.

A PSZ fent linkelt közleményében egy – az állami vállalatokra egyébként jellemzően – különösen bonyolult és szövevényes bér- és juttatásfejlesztési rendszert vázol fel, amiből első ránézésre is legalább két dolog kiderülhet: egyrészt (legalábbis a közzétett verzió alapján) nem látszik, hogy egzakt alapokon differenciálnák a bérek emelését, másrészt a szervezet értelmezésével szemben aligha emeli a reálbéreket.

Tusz szerint nemcsak a fenti számokkal van gond, de jogilag is támadható a megállapodás. Ugyanis a Posta csak az egyik kollektív szerződést aláíró szakszervezettel állapodott meg olyan kérdésekben, amik érintik a szerződést is. Ezzel szemben ilyen esetben valamennyi, az érvényes kollektív szerződést aláíró felet be kellene vonnia a megállapodásba.

„Úgy gondolom, hogy a törvényi előírásoknak a munkáltató nem tett eleget, habár ő azt mondja, hogy eleget tett mindennek. [Bár a KÉSZ nem reprezentatív szakszervezet, így nem kötelező bevonni,] a kollektív szerződés aláírásánál a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) részt vett. Őt kötelező lett volna meghívni, mivel ugye a kollektív szerződés változott; változott a kafetéria, valamint több olyan ösztönző változott, aminek a rogzítése abban van. Úgy gondolom, a munkáltató nem megfelelő körültekintéssel végezte a feladatát”

– mondta el lapunknak Tusz, azt is hozzátéve, hogy a jogászaik jelenleg is vizsgálják, hogy meg lehet-e támadni jogi úton a megállapodást. Amennyiben pedig lehetséges, így is tesznek.

A szakszervezeti vezető azt is kifejtette, egyelőre az sem tiszta, hogy helyi szinten, az egyes munkavégzési helyeken milyen béremelésben részesülnek a dolgozók.

„Ha azt írják, hogy 3 és 6 százalék között emelik, akkor kétségem nincs afelől, hogy ez úgynevezett pofapénz lesz megint, és ezúton gratulálok a Postás Szakszervezetnek, hogy sikerült a munkáltató kérésének eleget tenni. Mert gondolom a munkáltató volt az, aki a 3-6 százalék közötti emelést javasolta. (…) Ha valaki nem szimpatikus a főnöknek, hiába végzi rendesen a munkáját, sok esetben nem a tényeknek megfelelően adják a bérfejlesztést, aztán egy csókosnak odaadják az én 3 százalékomat”

– érzékeltette a helyzetet a KÉSZ elnöke. Ez azt jelenti, hogy legalább 3 százalékos emelést kell adnia a postának, de az egyes dolgozók béremelésének egy részét a helyi vezetők átcsoportosíthatják másoknak. Vagyis a cég egymással versenyezteti a dolgozókat még ennek a szembetűnően alacsony béremelésnek az eléréséért is.

A KÉSZ elnöke szerint a – számára homályos módon megállapított – 6 százalékos emeléssel szemben legalább 15-20 százalékos béremelés tudná kompenzálni az elmúlt bő másfél év vágtató inflációját és árdrágulását. „Már a tavalyi évben is óriási lemaradás volt. Attól, hogy az elkövetkezendő három hónapban 5000 forint bruttót adnak a kafetériára, megmosolyogtató. Nem gondolom, hogy ez bérkiegészítésképp elegendő lenne az infláció által okozott károk kompenzálására” – mondta a szakszervezeti vezető.

Tusz döbbenetesnek nevezte továbbá, hogy a PSZ megegyezett a jövőévi bérfejlesztésről is, holott még zajlanak az ezzel kapcsolatos tárgyalások a munkáltató és a többi szakszervezet között. Az egy másik kérdés, hogy a postánál működő négy szakszervezet közül a Posta a jövő évi bérekkel kapcsolatban kizárólag a Postások Szakszervezetével hajlandó tárgyalni, mondván ők az egyetlen reprezentatív szakszervezet.

„Úgy látszik, hogy a munkáltató nem kíváncsi azon dolgozókra, akik a más szakszervezetek tagjai, ez nagyságrendileg 4000 főt jelent”

– kommentálta Tusz az eljárást, hozzátéve, hogy tudtával még a PSZ tisztviselői sem mind voltak tisztában, hogy milyen megállapodást köt a dolgozók feje fölött a szervezetük.

Telefonon és e-mailben is kerestük a PSZ-t, hogy elmondhassák, véleményük szerint miért előnyös a megállapodás a postai dolgozóknak, miért csak ők tárgyaltak a céggel, és hogy miért kötöttek már most bérmegállapodást a jövő évre. Amint válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

A megállapodás főbb pontjai

Már a 2023-as évben

  • 5000 Ft-tal emelkedik 2023. szeptember hónaptól a havi választható béren kívüli juttatás (VBKJ) keret.
  • 2023. december 5-én az egyszeri kifizetésből fennmaradó 50 000 Ft-ot a munkáltató további 50 000 Ft-tal egészítette ki.
  • 2023. évben az év utolsó négy hónapjára tekintve részarányosan és a 2024-es évre áthúzódóan átlagosan 5 %-os  keresetnövekedés várható. Másrészt még ebben az évben új – a különböző munkakörök jellegéből adódó – ösztönzőelemeket vezetnek be.

2024-ben

  • a VBKJ éves kerete 25%-kal emelkedik, így 300 000 Ft használható fel,
  • jövőre 100 000 Ft egyszeri kifizetést biztosít a munkáltató,
  • a 2023-ban megemelt teljesítmény alapján fizetett ösztönző elemek további emelésével átlagban 8 %-os keresetnövekedéssel számolhatnak a munkatársak,
  • az alapbér alanyi jogon – differenciálás nélkül – a megállapodásban rögzített feltételekkel átlagosan 4,7 %-kal emelkedik.

Forrás: Mérce