2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepcióját dolgozzák ki a következő hetekben a szakszervezetek és a munkaadók, erről állapodtak meg a mai tárgyalásukon, amit hamarosan a kormány elé is benyújtanak. Akár minden eddiginél korábban, már október végén megállapodás lehet a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról.

„Konstruktív és párját ritkító megbeszélésen vagyunk túl” – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, miután egy asztalhoz ültek a szakszervezetek és a munkaadók, hogy tárgyaljanak az idei bérkompenzációról és a jövő évi minimálbérről. 

A munkadói oldal képviselője szerint sok területen tudtak egyezségre jutni. Egyrészt megbeszélték az idei kompenzáció lehetőségét a legkisebb keresetűeknél, amire két héten belül egy közös javaslatot dolgoznak ki a munkavállalói oldallal együtt. Másodsorban egyeztettek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésének szempontjairól is.

Harmadrészt, ami a legnagyobb horderejű, hogy négyéves, 2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepciójáról is tárgyaltak. Ennek részleteiről azonban többet nem árult el, mivel a kormány elé szeretnék benyújtani. Viszont hangsúlyozta, október végéig mindenképpen megállapodást akarnak kötni, pont azért, hogy a piaci bizonytalanságot csökkentsék.

Mint mondta, ha benyújtják, utána várják a kormány reakcióját, hogy ezt reálisnak tartja-e ilyen feltételekkel, és hogy miben tudna segíteni. Ugyanakkor jelezte, hogy a 2016-os bérmegállapodástól eltérő lehet ez a mostani, tehát konkrét emeléseket nem fog tartalmazni, legfeljebb a jövő évi esetében, azaz minden évben ugyanúgy le fognak ülni egyeztetni a felek.

Ilyen változó világban, mint amiben most élünk, ahol infláció, háborús helyzet és átrendeződő nemzetközi viszonyok vannak, nem lehet négy évre előre megállapodni, de egy koncepcióban igen

– magyarázta Perlusz László. Az idei bérkompenzációról azt mondta, van esély, és bár nem tárgyalják újra az idei bérmegállapodást, letesznek egy javaslatot az asztalra, ugyanis szerintük a kormányzat is hajlik afelé, hogy legalább a legkisebb keresetűek ne szenvedjenek el reálbércsökkenést idén. Ugyan a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedett, az éves átlagos infláció biztosan nagyobb lesz ettől, a jegybank szeptemberi inflációs jelentése alapján 17,6-18,1 százalékos lehet.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy ezeken felül egyeztettek a minimálbér és a garantált bérminimum lépcsőzetes összevonásáról is, illetve az uniós minimálbérre vonatkozó irányelvnek való megfelelésről is. A négyéves bérfelzárkóztatási programról azt mondta, hogy nem automatizmus lenne, hiszen minden évben ugyanúgy egyeztetni fognak, viszont a jogi kidolgozására kialakítanak egy olyan szakértői stábot, amely ezt a koncepciót megalkotja.

Konkrétumokat ő sem árult el, mivel sok kérdésben azonos állásponton voltak a munkaadókkal, és szeretnének egységes javaslattal nekiindulni a következő VKF-egyeztetésnek, ahol a két oldal első kézből közölné a kormánnyal az álláspontját.

Arra a kérdésre, hogy van-e esély egy két számjegyű minimálbér-emelésre jövőre, azt mondta, „mindenféleképpen azt szeretnénk”. Ez esetben a minimálbér a mostani 232 ezer forintról minimum 250 ezer forintra emelkedne 2024-ben.

Forrás: Világgazdaság