Átlagosan havi 15-20 ezer forintba kerülhet egy gyerek háromszori étkezési díja a menzán a 2023/2024-es tanévben. 

Az ingyenes vagy a kedvezményes étkezést a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény minden esetben valamilyen szociális alapú feltételhez köti. Általánosságban elmondható, hogy ahogyan a gyerek nő, egyre inkább szűkül azoknak a köre, akiknek ingyen jár a menza. Például a nagycsaládosoknak óvodában és bölcsődében nem kell fizetni az étkezésért, addig általános - és középiskolában már igen.

ngyenes étkeztetés bölcsődében és óvodában

Az óvodában és a bölcsődében akkor ingyenes a menza:

  • ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a minimálbér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át. Erről mindig a szülő nyilatkozik
  • ha a gyerek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • ha a gyerek tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy a családban tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
  • ha a családban három vagy több gyermeket nevelnek
  • ha a gyereket a gyermekvédelmi szakellátás keretében nevelésbe vették.

Ingyen menza általános - és középiskolában

Általános iskolában (1-8. évfolyamon) az alábbi esetekben lehet igénybe venni az ingyenes étkezést, ha a tanuló:

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • vagy nevelésbe vették
  • vagy fogyatékkal élők intézményében jár.

Aki már nem általános iskolás, de nappali, iskolarendszerű képzésben tanul, akkor jogosult az ingyenes étkezésre, ha nevelésbe vették, vagy utógondozói ellátásban részesül.

Általános- és középiskolai étkezés féláron

A menza árának felét kell fizetni azután a diák után általános-és középiskolában, valamint bármilyen nappali rendszerű iskolai oktatásban

  • ha a családban három vagy több gyermeket nevelnek
  • ha a tanuló tartósan beteg (például gluténérzékeny) vagy fogyatékkal él, és nem jár neki az ingyenes étkeztetés.

Ezen kívül a középiskolában és bármilyen nappali rendszerű iskolai oktatásban a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók is féláron ehetnek a menzán.

Fontos, hogy kedvezményes vagy az ingyenes étkezés igénybe vételéhez mindig egy nyilatkozatot kell kitölteni, amit a tanév folyamán bármikor (nem csak az elején) le lehet adni. Ha például tanév közben derül ki a diákról, hogy olyan ételallergiája van, ami tartós betegségnek minősül, akkor rögtön le lehet adni a kérelmet.

Menza teljes áron – ennyibe kerül

Aki nem jogosult a kedvezményes vagy az ingyenes étkezésre, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az Eduline már korábban beszámolt arról, hogy a háromszori étkezés térítési díja a 2023/2024-es tanévben átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet egy gyermek esetében, ami különösen a tanév elején lehet megterhelő a családoknak.

Forrás: eduline.hu