A kormány szerint elég pedagógus van a pályán ahhoz, hogy a tanév elkezdődjön, pedig a nem megfelelő létszám miatt már van olyan iskola, aminek a működését szüneteltetni kell. A szakszervezetek szerint jelenleg a nyugdíjasok tartják életben a rendszert, a visszafoglalkoztatásuk jelenleg 10 százalékos. Az ATV Híradó riportja.

"Bizonyos helyeken és bizonyos szakokon lényegesen nehezebb tanárt találni, ez különösen a természettudományi tárgyakra vonatkozik, illetve a nyelvtanároknál is vannak nehézségek"

- így összegezte a tanévkezdés előtt tapasztalható tanárhiányt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múltheti Kormányinfón. Ugyanakkor Gulyás Gergely szerint a számokat tekintve elég pedagógus van a pályán. Hasonlóan vélekedik Rétvári Bence a belügyminisztérium államtitkára is, aki azt atv.hu-nak kifejtette, a tanárok létszámában "semmi rendkívüli változás nem történt".

A tanárok közül többen azonban másként látják.

"Felsőben tanulószoba már nem is indul, mert idén nincs rá kapacitás Tavaly még volt..."

- fogalmazott névtelenül egy tanító, míg egy pedagógiai asszisztens a következőt írta:

"az idei első értekezleten közölte velem az igazgató-helyettes asszony, hogy mostantól napközis leszek, minden délután. Minden olyan eseménnyel, feladattal, felelősséggel, mint egy diplomás tanító. Természetesen pedagógia asszisztensi fizetésért"

- ezeket a leveleket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez juttatták el, az érintettek azonban nem merték vállalni a nevüket a nyilvánosság előtt.

A szakszervezet ügyvivője hangsúlyozta, a státusztörvény részletszabályai továbbra sem ismertek, azonban ahogy arról a Népszava értesült, a tankerületi igazgatóknak egy kérdőíves felmérésben kellett beszámolniuk arról, hogy mennyire ismerik az új jogszabály - egyebek közt a tájékoztatással és illetménymegállapítással kapcsolatos rendelkezéseit. A PDSZ alkotmánybírósági beadvánnyal készült a törvény ellen.

"Azokat a részeket támadjuk meg, amelyekkel úgy gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróságnak dolga van. Tehát dolgozunk azon, hogy ezt a meglehetősen hátrányos és sok esetben jogilag problémás törvényt megsemmisítsék. Ha ezt itt helyben nem sikerült, akkor nyilván egészen Strasbourgig megyünk"

- hangsúlyozta az ATV Híradó stábjának Nagy Erzsébet.

A nyugdíjasok tartják lélegeztetőgépen az oktatási rendszert a szakszervezetek szerint.

A PSZ információi szerint Kisteleken egy 79 éves matematika szakos tanár állt vissza tanítani, de tudomásuk van egy 78 éves óvodapedagógusról is.

"Számunkra nagy kérdés, hogy ezek a kollégák hogyan fogják bírni, hogyan fognak az alfa generáció gyerekeihez viszonyulni, és a legeslegizgalmasabb, hogy ha ennyi nyugdíjast visszafoglalkoztatnak, - a mi számításaink szerint 10 százalék feletti szám -, akkor a kormánynak nehogy már az legyen az ötlete, hogy ha ilyen jó egészségnek örvendenek a pedagógusok, akkor a nyugdíjkorhatárt is fölemelje ezzel párhuzamosan"

- ezt már Totyik Tamás mondta, aki szerint a jelenlegi pedagógushiány egyértelműen a vidéki kis iskolák bezárásához vezethet. Ez a folyamat már meg is indult, hiszen, ahogy arról korábban beszámoltunk, Alsóújlakon elég pedagógus hiányában szüneteltetni kell az intézményt, így a diákok másik településre járnak majd tanulni.

Forrás: ATV