Jövő héten folytatódnak több hét szünet után a minimálbér évközi emeléséről szóló tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány között. Az érintett munkavállalók bérrendezésére ugyanakkor az előzetes becslések alapján kevés az esély. A napi.hu cikke.

Ismét egyeztetnek a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány a minimálbér évközi emelésének lehetőségéről – tudta meg a Napi.hu.

A tárgyalások júliusban kezdődtek, ám több hét szünet után a jövő heti egyeztetésen már egyértelműen eldőlhet, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére.

Gyorsan kiderül nőhet-e még az idén a minimálbér

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülésén már azokat a gazdasági mutatókat is figyelembe tudják venni a felek, amelyek az előző hónapban még nem álltak rendelkezésre.

A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják.

A minimálbér alulmaradt az árakkal szemben

A szakszervezetek szerint indokolttá teszi az érdemi egyeztetéseket, hogy az árak jobban nőttek, mint a kötelező legkisebb bér összege. Abban az esetben is szükség lenne a minimálbér soron kívüli emelésére, ha az infláció gyorsabban csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják.

Júliusban a fogyasztói árak emelkedése átlagosan 17,6 százalékos volt, ami elmaradt a béremelés egyik feltételeként kijelölt 18 százalékos határtól.

Még nálunk a legmagasabb az infláció, de már nem sokáig

Még élen állunk az európai uniós inflációs sorban, azonban a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy ez a kiugró első helyezés akár pár hónapon belül megszűnhet. Bővebben >>>

A munkavállalói képviseletek évközi béremelési javaslata mellett szólt volna, ha a gazdaság teljesítménye nő a második negyedévben. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a GDP 2,4 százalékkal csökkent.

Havonta nyolcezer forint

Az évközi béremelést a szakszervezetek elképzelése szerint úgy kellene végrehajtani, hogy a minimálbérek egész évre vetített emelkedése 2022-höz képest elérje a 18 százalékot.

  • A minimálbér idén januárban 16 százalékkal nőtt, bruttó összege 200 ezer forintról 232 ezer forintra emelkedett. Szeptemberi emelés esetén bruttó 244 ezer forintra emelkedne, vagyis az összeg nettó 7980 forinttal 162 260 forintra nőne.
  • A garantált bérminimum 14 százalékkal, bruttó 260 ezer forintról 296 400 forintra nőtt. Szeptemberi emelés esetén bruttó 327 600 forintra emelkedne, nettó 20 ezer forinttal lenne több.

Korábban a munkáltatók sem zárkóztak el a minimálbér emelésétől. A sokkal több munkavállalót érintő garantált bérminimum változásába viszont aligha mennének bele a vállalkozások.

A minimálbér legalább az infláció mértékével megegyező emelése ugyanakkor a szakszervezetek szerint az alacsony jövedelmű családok megélhetése szempontjából égetően fontos lenne. Álláspontjuk szerint az érintettek arányaiban többet költenek élelmiszerre, mint a jobb keresetűek. Mivel az élelmiszerárak minden máshoz képest is gyorsabban nőttek az elmúlt bő egy évben, ezért nagyobb emelésre is szükség lesz.

kormány az eddigiekhez hasonlóan várhatóan a szakszervezetek és a munkáltatók egyezkedésére bízza a béremelés sorsát, és nem közöl álláspontot.

Nem valószínű tehát, hogy emelkednének szeptembertől a legkisebb keresetek. A minimálbér és a garantált bérminimum összege várhatóan csak jövő januártól nő.

Szlovákia már 2024-ről döntött

Emelkedik januártól a minimálbér Szlovákiában. A munkaadók és a munkavállalók érdekegyeztető tanácsa hétfőn megállapodott, hogy jövőre Szlovákiában a jelenlegi 700 euróról 750 euróra nő az országos minimálbér – írja a vg.hu.

A háromoldalú érdekegyeztető tanácsnak augusztus végéig kellett megegyeznie a 2024-es minimálbérről. A képlet szerint a minimálbér el kell hogy érje a két évvel korábbi országos átlagbér 57 százalékát. Az emelés mértéke ennél néhány euróval nagyobb. Tavaly a szlovák havi átlagbér 1304 euró volt. 

 Forrás: napi.hu