Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke levélben fordult a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségéhez (MGYOSZ), valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez (MASZSZ) annak érdekében, hogy az elképzelt minimálbér és a bérminimum emeléssel együtt járó esetleges közteher csökkentés ne a nyugdíjasok kárára történjen.

Elkerülhetetlennek tartja az évközi minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A jelenleg ismert és az év hátralévő részére prognosztizált inflációs mérték ugyanis olyan reálbércsökkenéshez vezet, ami főként a legkevesebbet keresőket érinti végtelenül hátrányosan – írta közleményében a MASZSZ. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) legutóbbi egyeztetésén a szakszervezetek együttesen emlékeztettek: a felek a 2023-as bérmegállapodásban vállalták a reálbérek megőrzését, s ha szükséges, akkor az évközi emelést. A MASZSZ Szövetségi Tanácsa reméli, a megállapodásból senki nem próbál kihátrálni.

Karácsony Mihály az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke levelében örömét fejezi ki és támogatja, hogy az alacsony keresettel rendelkező munkavállalók életkörülményei a száguldó infláció ellenére javuljanak. Ugyanakkor figyelmeztett, hogy ezeken a tárgyalásokon a foglalkoztatók a béremelések támogatását rendszerint - természetes módon - a munkabérhez kapcsolódó adók csökkentése fejében támogatják. Ez azonban a kormány számára hivatkozási alapot teremt arra, hogy miért nem emeli a nyugdíjakat olyan mértékben, amely az alacsony nyugellátásúak számára is kompenzálja az inflációs veszteséget. A kabinet ugyanis minduntalan arra hivatkozik, nincs elég pénz a nyugdíjbiztosítási alapban ahhoz, hogy az átlagos inflációnál több pénzt adjon a szépkorúaknak. Az átlagos infláció azonban a szegényeknél még a felét sem éri el valós veszteségeiknek, hiszen ők nyugellátásuk majdnem egészét a megélhetésükre fordítják. Karácsony Mihály a munkaadókhoz és munkavállalókhoz írt levelében úgy fogalmaz:

Kérjük, tegyék egyértelművé, hogy az esetleges minimálbér/bérminimum emeléséhez elengedhetetlenül szükséges, egyes közterhek csökkentése, vagy átstrukturálása nem a nyugdíjasok kárára történik. Javasoljuk, hogy az emelésekhez szükséges plusz források előteremtéséhez az állam működési hatékonyságának javításától várható adóbevételek növelését jelöljék meg.

Az állami működés alacsony hatékonysága miatt elmaradó költségvetési bevételekről egy szakmai becslést is küldött az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke a tárgyalófeleknek.

 

Forrás: Piac és Profit