Éles kritikát fogalmazott meg a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) arról a törvényjavaslatról, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a parlamentnek. „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” szóló T/4243. számú törvényjavaslat a szakszervezet szerint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretével, illetve az Európai Bizottság ajánlásával szemben társadalmi egyeztetés nélkül, az ágazati jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettséget is figyelmen kívül hagyva olyan sarkalatos kérdésekben indítványoz változtatást, mint a NAV bérrendszerének megváltoztatása.

A tervezett módosítás – írta a szakszervezet – „megdöbbentő módon tovább gyengíti a pénzügyőr jogálláshoz tartozó garanciális szabályt és minimálisra mérsékli a munkavállalói védelmet”.

A kormány, illetve a gazdasági bizottság által benyújtott módosítási javaslat teljes jobbágysorba dönti ezzel a korábban megbecsült réteget.

Teszi mindezt annak tükrében – véli az VPDSZ –, hogy az ehhez tartozó anyagi ellentételezés nem jelenik meg a költségvetési törvényben, – a szakszervezet javaslatát figyelmen kívül hagyva – tovább növelik ezzel az elkeseredettséget és az elvándorlási hullámot a NAV szervezetében.

A gazdasági bizottság indítványa szerint A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi állományának jogállásáról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy nem kell az érintett munkavállaló beleegyezése a

  • „kinevezés tartalmának bármely módosításához átszervezés,

  • vagy létszámcsökkentés esetén,

  • beleértve a NAV más szervéhez történő áthelyezést is,

  • azzal, hogy a tisztviselő tekintetében a munkavégzési hely kizárólag a település területén belül változtatható meg”.

Az indítvány a hatályos jogszabályt kiegészítené azzal is, hogy pénzügyőr esetén a munkakör a státusz megváltoztatása nélkül módosítható.

A javaslat indoklása szerint a

módosítás továbbra is kellő garanciát nyújt a foglalkoztatottnak, hiszen dönthet arról, hogy kéri felmentését.

Változtatnának a külföldi kiküldetés szabályain is. Az indítvány kimondja, hogy „nem minősül külföldi kiküldetésnek, ha a pénzügyőr Magyarországgal szomszédos ország területén létesített közös határátkelőhelyen végez munkát, feltéve, hogy a napi munkaidejét
Magyarország területén kezdi meg és fejezi be.” Ez a napidíjas elszámolást érinti, a módosító javaslat indoklása szerint ugyanis ilyen típusú, határon túli munkavégzéskor „indokolatlan napidíjat megállapítani, hiszen többletköltsége a foglalkoztatottnak nem keletkezik”, a munkavállaló ugyanis a munkavégzést „a magyar oldaltól csupán maximum néhány száz méterre” teljesíti.

A szakszervezet szerint az indítvány tovább növeli „az elkeseredettséget és az elvándorlási hullámot a NAV szervezetében”.

 Forrás: 24.hu