A legalacsonyabb keresetűek fogyasztói kosarát lényegesen magasabb inflációs emelkedés érintette, mint az éves átlagosan várt érték – mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

6-7 százalékos évközi emelést akarnak a szakszervezetek, amit egyelőre vágyálomnak neveznek a munkaadók – tudta meg az RTL Híradó. A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint már legalább 16,5 százalékos infláció lesz éves átlagban, ez magasabb, mint amennyivel a minimálbérek és a nyugdíjak nőttek.

Január elsejével a minimálbérek 16 százalékkal növekedtek – nettó 154 280 forintra –, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal 197 106 forintra. Ennek ellenére jól látható, ha a Magyar Nemzeti Bank prognózisa éves átlagban teljesül, akkor reálbércsökkenés következik be.

Még semmi sem biztos

„A legalacsonyabb keresetűek fogyasztói kosarát lényegesen magasabb inflációs emelkedés érintette az elmúlt időszakban, mint az éves átlagos érték” – tette hozzá Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A szakszervezetek tavaly állapodtak meg a kormánnyal és a munkaadókkal, hogy idén a második fél évben újabb minimálbér-emelés jöhet, ha 18 százaléknál magasabb inflációt prognosztizál a jegybank éves szinten, továbbá ha a gazdaság elkerüli a recessziót.

Várjuk meg a féléves adatokat és az új előrejelzéseket. Addig minden ilyen szám csak egy vágyálom, kívánság, sóhaj

– mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A nyugdíjakat 15 százalékkal emelték januárban, mert korábban ekkora pénzromlással terveztek, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem zárta ki a napokban az egyik Kormányinfón, hogy megvalósulhat egy évközi nyugdíjkorrekció.

Az Eurostat a napokban ismertette, hogy a magyarok fogyasztása az uniós országok között az utolsó előtti helyre szorult. 

Forrás: Index