Béremelés helyett egyszeri bérkompenzációt kaptak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alacsony keresetű munkavállalói. A szakszervezet 25 százalékos, inflációkövető fizetésemelést akart, amire az egyetem most nemet mondott, mert állításuk szerint nincs rá fedezet. A pénzhiány miatt az intézmény vezetése a kormányra mutogat, mondván, hogy hat hónapja nem kötnek velük finanszírozási szerződést - hangzott el az ATV Híradójában.

Idén tavasszal az egyetem három szakszervezete, petíciót intézett a intézmény vezetéséhez. Két követelésük volt a bérezéssel kapcsolatban: a legkisebb keresetűek bérkompenzációját kérték soron kívül, ezen túl egy azonnali, 25 százalékos, inflációt követő bérrendezést követeltek. Az egyetem nem kívánt nyilatkozni, azonban közleményükben úgy fogalmazott, hogy

"a tárgyalások során a tárgyaló felek megegyeztek abban hogy az egyetem az év első felére egyszeri, 200 ezer forintos bérkompenzációt utal azon dolgozóknak, akiknek alapbére nem haladja meg a bruttó 450 ezer forintot, és azoknak, akiknek átlagos munkabére nem haladja meg a bruttó 550 ezer forintot. Az egyetem ezt az összeget csütörtök reggel elutalta a dolgozóinak".

A 25 százalékos bérkompenzációt azonban pénzhiány miatt egyelőre nem tudja megvalósítani a PTE - ezt közölték a szakszervezetekkel. 

A PTE-nek egyelőre nincs finanszírozási szerződése erre az évre a kormánnyal, pedig lassan eltelt már fél év. Az egyetem vezetése arra hivatkozik, hogy amíg ezt nem írják alá, addig nem tudnak bért emelni. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés egyik országos vezetője szerint mivel nincs finanszírozási szerződés, így az egyetem alapítványa szabálytalanul működik, ami komoly jogi aggályokat is felvet.

Horváth Csapa, az FDSZ országos elnökségi tagja és egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet katasztrofális. Majd hozzátette, hiába működik alapítványi formában az egyetem, nincs pénze, így az intézmény továbbra is az államra szorul. Szerinte ebben a kuratórium vezetése egyértelműen felelős, mivel ki kellett volna követelniük a finanszírozási szerződés megkötését.

A dolgozók nem mertek nyilatkozni az ATV Híradó stábjának, mert félnek a retorziótól. Egy adminisztrációs alkalmazott viszont név nélkül elmondta, hogy milyen forgatókönyveken gondolkodik, ha nem kapnak fizetésemelést.

"Amennyiben nem sikerül a bérkérdéseket tisztázni és az emeléseket megkapni , ami az infláció miatt nagy terhet ró a családra, akkor képtelen leszek a családot eltartani, így szóba kerülhet munkahelyváltás, akár több munkával, vagy esetleg egy külföldi munkavállalás" 

- nyilatkozta névtelenül az egyetem munkatársa.

A munkavállalók szerint az egyetemi átalakítások során nem ezt ígérték a kuratóriumi vezetők. Akkor 30 százalékos béremelésről volt szó, azonban ezt állításuk szerint nem mindenki kapta meg. Több, a neve elhallgatását kérő dolgozó azt mondta az ATV Híradó stábkának, hogy elegük van a hazudozásból ezért már a sztrájktól sem riadnának vissza. 

 Forrás: ATV