Élelemre és pelenkára van a legnagyobb igény, de sokan vannak, akiknek készpénzre lenne szükségük, mert már nem tudják kiváltani a gyógyszereiket, elmaradtak a rezsivel vagy az albérlet fizetésével.

– Most már kénytelenek vagyunk türelmet kérni a segítségre váróktól, jelenleg nem tudunk új kérést befogadni – mondta a Népszavának a hátrányos helyzetű családokat, életkezdő fiatalokat, időseket, betegeket felkaroló Angyaljárat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Móznerné Eőry Mercedes szerint nagyon nagy a baj, az elmúlt években négyszeresére emelkedett a hozzájuk fordulók száma. Jelenleg 378 család vár ételt, és 718-nak ruhára, pelenkára, készpénzre lenne szüksége. Azt mondja, nem is lehet megmondani, kik vannak nagyobb bajban, a családok, az egyedülállók, vagy az idős emberek, akiknek nem a pénzük lett kevesebb, hanem a kiadásuk nőtt meg annyival, hogy a megélhetésük veszélybe került.

Élelemre és pelenkára van a legnagyobb igény, de sokan vannak, akiknek készpénzre lenne szükségük, mert már nem tudják kiváltani a gyógyszereiket, elmaradtak a rezsivel, vagy az albérlet fizetésével. 

Ám adománycsomag és pénz sem nagyon érkezik az alapítványhoz, ezek nélkül pedig nem tudnak segíteni. Van olyan támogató – mondta –, aki eddig minden hónapban 20 ezer forint értékű élelmiszercsomagot vásárolt, amelyből 3-4 család étkezését oldotta meg az alapítvány.

Mára ez az adakozó már nem bír kiszorítani ennyi pénzt a saját megnövekedett kiadásai mellett, és a többiek is hasonló okok miatt mondják le a segítést – magyarázta az elnök. Pedig az igény egyre nő. Nemrég egy családnak leégett a háza, azonnal ruha, élelem kellett a gyerekeknek. Egy másik esetben a nagycsaládos, egyedülálló édesanyát kellett pelenkával, mosószerrel kisegíteni, aki azért nem dolgozik, mert egyik gyereke Budapestre jár speciális iskolába. Az alapítvány munkáját az is nehezíti – folytatta –, hogy azt a raktárhelyiséget, amit eddig egy vállalkozás biztosított, és ahol az adományokat gyűjthették, már nem tudja tovább nélkülözni a cég, ezért új helyiséget is keresni kell.

Hasonló helyzetben van a Tündérpakk Közhasznú Alapítvány is. Pataki-Szomolányi Tímea is arról beszélt, hogy a fenntartási költségre is alig jön össze havonta a támogatás, közben egyre többen kérnek segítséget, de a támogatók elfogytak. Családokat, nehéz sorsú, bántalmazott édesanyákat segít a szervezet, nemrég pelenkát, bébiételt, tisztasági csomagot, tartós élelmiszert vitt fővárosban élő családoknak. Még több adományra lenne szükség, ám míg korábban cégektől, civilektől érkezett pénz, élelmiszercsomag, ruha, ez most szinte a nullára csökkent.

Ha utal is némi pénzt valaki, az alapítvány abból csak cégként vásárolhat az élelmiszerboltokban, így az árstopos termékeket drágábban veheti meg.

Nem jobb a Vasárnapi Merőkanál Egyesület tapasztalata sem. Varga Kati önkéntes is azt mondta, sokkal több a rászoruló, és egyre kevesebb a segítség. Nyolc éve, 2015-ben civil kezdeményezésként indult az ételosztás. Szentendrén, vasárnaponként a városi és környékbeli rászorulók kaptak meleg ebédet. Azoknak, akik betegek, vagy bármiért nem tudnak elmenni az ételosztás helyszínére, kiszállítják az ebédet, jelenleg 40 adagot. A helyszínen korábban 80 adagot osztottak ki, és mindig maradt repeta is, sokan egy-két adagot haza is vittek, hogy még hétfőn, kedden is jusson meleg étel az asztalra.

Ma a 120 adag is kevés, és nem marad semmi, ahogy fogalmaz: koppra elfogy minden. Pár éve elég volt 6 kiló kenyér, most a 10 is kevés.

– Sokáig nem voltak családok, most viszont négy nagycsaládos is ebédel náluk – mondta. Jönnek pici babával, óvodásokkal, iskolásokkal. Régebben többen csak a hónap végén látogatták meg őket, most szinte mindenki állandó visszajáró. Sok étterem bezárt a Covid alatt, egyre kevesebb helyről támogatják az egyesületet, ma már olyan is előfordul, hogy az önkéntesek maguk főznek.

Létminimum alatt az ország harmada

Miután a Központi Statisztika Hivatal 2015-ben bejelentette, hogy az 1991 óta évente közölt létminimum értéket a jövőben szakmai okok miatt nem számítja ki, pontos és naprakész adat nincs róla. A Policy Agenda idén közzétett számításai szerint 2020-ban 124 820 forint volt az a legkisebb összeg, amely egy elfogadható életszínvonalat biztosít, becslése szerint ennél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 30 százaléka. A rászorulókat támogató alapítványok szerint ez az arány jelentősen emelkedett.

 Forrás: Népszava