Továbbra sincs szó az idősek ellátásának rendkívüli emeléséről, csak egy esetleges korrekcióról beszél a kabinet. A novemberi kiigazítást a törvény garantálja.

Noha álhírterjesztéssel vádolta a Népszavát, továbbra sem cáfolja a Pénzügyminisztérium az elmaradó nyári nyugdíjkorrekcióról írt állításunkat. A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon ez áll: ha a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció, ahogy az elmúlt 12 évben. A napokban Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke is rákérdezett Varga Mihály pénzügyminiszternél, tervez-e nyárra nyugdíjemelést a kormány. Varga helyett Tállai András, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt: amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke, – januárra visszamenőleg – nyugdíj korrekciót hajt végre.

Amit a kormány és a minisztérium közölt, az nem más, mint annak a jogszabálynak a betartása, ami nem 12 évre – ahogy állítják -, hanem sokkal régebbre nyúlik vissza. Az 1997-es, máig hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szól arról, hogy „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja (…) a januári emelést, (…) akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.” A korrekciónál az év első nyolc hónapjának nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árnövekedését kell figyelembe venni.

Mint lapunkban megírtuk: a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa azt kérte, a magas infláció miatt júniusban, de legkésőbb júliusban év elejéig visszamenőleg, rendkívüli emeléssel, legalább 3 százalékkal korrigálja a kormány az ellátások összegét. A Népszava az erre a kérésre az államháztartásért felelős államtitkártól érkező levél alapján írta azt hogy, szinte biztosan nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi kiegészítéssel nőhet az idősek ellátása. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel lapunk valótlanságot állított, pedig az azóta tett közlések erősítik, és nem cáfolják azt.

Mint ismert, a januári nyugdíjemelés 15 százalék volt. A KSH adatai alapján áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a nyugdíjas infláció 25,3 százalékon állt meg. 

Az MNB szerint az éves szintű infláció 15 és 19,5 százalék között alakulhat, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a kamatstoppal összefüggésben arról beszélt: egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, ez az idei év végére elérhető. Ezt támasztja alá az is, hogy jövő januárra 6 százalékos nyugdíjemelést tervez.

Forrás: Népszava