Nem látja olyan pozitívan a kormány a következő évet, mint eddig, még a jegybanki szakértőknél is pesszimistábbak.

A kabinet konvergenciaprogramjából többek között kiderült, hogy néhány hónap alatt változott a kormány véleménye a közeljövőt illetően: borúsabbnak látják 2024-et, mint eddig. A friss dokumentumban foglaltak szerint az Orbán-kormány 2024-re 6 százalékos inflációt vár, ami azt jelenti, hogy 6 százalékos nyugdíjemelés jöhet jövő év januárjában.

Viszont továbbra is bizonytalan a gazdasági környezet, tehát könnyen lehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan módosítania kell a kormánynak a prognózisain. A bizonytalanságok fokát jól mutatja, hogy alig négy hónappal ezelőtt, tavaly december végén a Pénzügyminisztérium a makrogazdasági kitekintőjében még 4,3 százalékos inflációval számolt 2024-re. Tehát 1,7 százalékpontot rontottak a prognózison.

Ez az átlagos nyugdíj esetén 12 ezer forint pluszt jelenthet havonta, abban az esetben, ha idén nem kerül sor nyugdíjkiegészítésre.

Ezzel kapcsolatban azonban jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni. Az ellátásokat 15 százalékkal emelték idén, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt kumulált árindex az első három hónapban 27 százalék volt, vagyis a számok alapján 15 százaléknál nagyobb emelés is indokolt lehet. A kormány azonban egyelőre kivár, a jelek szerint még reális forgatókönyvnek látják, hogy 15 százalék lesz éves átlagban az infláció mértéke idén. A 2021-es és 2022-es évekkel ellentétben tehát úgy néz ki, idén nem lesz előrehozott, nyári nyugdíjkorrekció, ezzel megvárhatják a jogszabályban rögzített november hónapot – írja a Menedzsment Fórum

Említésre méltó a kormány inflációs prognózisát illetően, hogy ez még a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek előrejelzésénél is pesszimistább. A március végén publikált inflációs jelentésében ugyanis a jegybank 3-5 százalék közé tette a 2024-es inflációt.

Van esély a nyugdíjprémiumra?

A másik, nyugdíjasakat érintő fontos mutató, a GDP várható alakulása, ami a nyugdíjprémium sorsát tudja eldönteni. A kormány ugyanis 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett prémiumot utal ki a nyugdíjasoknak, melynek a lehetősége gyakorlatilag kizárt: a várt növekedés (1,5 százalék) annyira távol áll ettől a 3,5 százaléktól, hogy eléréséhez óriási fordulatra lenne szükség.

Jövőre azonban jelen állás szerint minden esély megvan a prémiumra, bár érdemes megjegyezni, a kormány ebben az esetben is borúsabb képet festett le, mint négy hónnappal ezelőtt. Akkor ugyanis 4,1 százalékos GDP-bővülést tartott elérhetőnek, most a konvergenciaprogramban viszont ennél valamivel kisebb, 4 százalékos növekedésre lát esélyt.

Ebben az esetben 0,5 lesz a nyugdíjprémium szorzója, vagyis a legtöbb nyugdíjas egyszeri, 10 ezer forintos prémiumra számíthat 2024-ben.

 Forrás: napi.hu