Az Európai Unió tagállamaiban minden negyedik gyereket szegénység fenyeget – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében a Save the Children gyermekvédelmi civilszervezet.

Asegélyszervezet szerint 2021-ben 200 ezerrel, 19,6 millióra nőtt azoknak a gyerekeknek a száma az EU országaiban, akik a szegénység peremére sodródtak, a „riasztó növekedés” hátterében pedig a megélhetési költségek emelkedése, a klímaválság és a koronavírus-járvány áll.

Eric Grosshaus, a szervezet társadalmi egyenlőtlenséggel és gyerekjogokkal foglalkozó vezetője letaglózónak nevezte az adatokat.

A jelentés szerint

a legkiszolgáltatottabbak a migrációs hátterű gyerekek, a menekültek, menedékkérők gyerekei, illetve a papírok vagy kísérő nélkül érkezők.

Ebben a társadalmi csoportban Olaszországban például az emberek 32,4 százaléka szegénységben él, míg az olasz társadalomban ez az arány 7,2 százalék.

Szintén nagyobb arányban fenyegeti szegénység az egy szülős családban, a hátrányos helyzetű nagy családban élő gyerekeket, a fogyatékossággal élő vagy etnikai kisebbséghez tartozó gyerekeket.

Ylva Sperling, a Save the Children európai igazgatója leszögezte, hogy egyetlen gyereknek sem szabadna korgó gyomorral iskolába mennie, a szülei megélhetése miatt aggódnia vagy fűtetlen otthonban élnie.

Eljött a merész lépések ideje, hogy stratégiai beruházások szülessenek, amelyek gyorsan kiszélesítik a társadalmi védőhálót, és mérséklik a sorozatos válságok hatását a jelenlegi és az elkövező nemzedékek számára

– idézi az MTI Sperlinget.

A kutatók a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség fenyegetésére bevezetett uniós mérőszámot (AROPE) vették alapul, amely azt mutatja, hogy a legrosszabb a helyzet Romániában, ahol a gyerekek 33,4 százalékát fenyegeti szegénység és 41,5 százalékát társadalmi kirekesztettség.

Forrás: napi.hu