25,7 százalékos volt az infláció januárban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Továbbra is a magyar pénzromlás mértéke a legmagasabb az Európai Unióban. Hazánkban 27 éve nem volt ilyen mértékű drágulás. A kormány szerint a szankciók, a DK szerint Orbán Viktor felel a pénzromlásért. Az ATV Híradó riportja.

A KSH publikálta a januári inflációs jelentését. Az összáremelkedés elérte a 25,7 százalékot. Az Eurostat adatai szerint továbbra is Magyarországon a legnagyobb mértékű az infláció. Az uniós átlag 10,4 százalék. 

Magyarországon utoljára 27 éve mértek olyan drágulást, mint idén januárban. 

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint a piaci szolgáltatások esetében ilyen havi drágulást utoljára 2012 elején láttunk. Az elemző szerint a szolgáltatások drágulása okozta a legnagyobb meglepetést a januári adatsorban. Ennek több oka is van. „Részben az energiaköltségek tavaly elszálltak és ezek egyre inkább bekerültek az új szolgáltatások áraiba, illetve a bérköltségek is növekednek, emellett pedig ha megnézzük, akkor a kamatok is fölfelé mennek. Tehát egy csomó olyan költségelem van, ami drágítja ezeknek a szolgáltatásoknak a körét” – mondta a szakember.
A kormány többször is azt hangoztatta korábban: az áremelkedésekért a szankciós rendszer felel, a DK viszont orbáni inflációról beszél. 

Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt árnyék-pénzügyminisztere így látja: „Meg kell erősíteni a forintot, haza kell hozni az Orbán miatt felfüggesztett uniós pénzeket, vissza kell szerezni a világ bizalmát a magyar gazdaságban és a magyar forintban és euró bevezetési céldátumot kell kitűzni.”

Az ATV Híradója kereste a szaktárcát , de nem kaptunk választ. Közben a Fidesz azt írta közleményében: a magas infláció bizonyítja, hogy a brüsszeli szankciók elképesztő károkat okoznak. Majd hozzátették: az a dollárbaloldal beszél inflációról, amely idegen hatalmak pénzéért cserébe ész nélkül támogat minden brüsszeli szankciót.

Forrás: ATV