Legalábbis ez derül ki a Publicus Intézet lapunknak készített felméréséből.

A nyugdíjasokat érintő intézkedések megítélését is nagyon erősen befolyásolja a pártszimpátia; míg a Fidesz-KDNP szavazóinak 67 százaléka megfelelő mértékűnek tartja a most januárban végrehajtott 15 százalékos nyugdíjemelést, addig az ellenzéki szimpatizánsok 19 százaléka nyilatkozott csak így, miközben majdnem négyötödük magasabb mértékű emelést várt volna. A többi között ez derül ki a Publicus Intézet lapunknak készített felméréséből.

 

A bizonytalan szavazók ebben a kérdésben az ellenzéki szimpatizánsok álláspontját erősítik, 30 százalékuk ugyan elégedett, ám csaknem kétszer ennyien (58 százalék) túl kis mértékűnek tartják az emelést.

Érdekesség, hogy a fideszes hívek között olyanok is vannak, csaknem 5 százaléknyian, akik szerint túl sok is volt a januári nyugdíjemelés emelés.

Arra a kérdésre pedig, hogy a megemelt összeg vajon elegendő lesz-e arra, hogy a nyugdíjasok életszínvonala legalább a tavalyi szinten maradjon, a többség, a megkérdezettek 73 százaléka határozott nemmel válaszolt. Pártszimpátia alapján azért itt is nagy a szórás, a Fidesz-KDNP szavazók 49 százaléka szerint az idősek úgy élhetnek ebből a pénzből, mint tavaly, és ennél kevesebben, 40 százaléknyian gondolják úgy, hogy rosszabb lesz nekik az idén. Az ellenzéki szavazók véleménye ennél egységesebb, esetükben csupán 7 százalék szerint nem kell félni a jövőtől, miközben 91 százalékuk egyértelmű nemmel felelt a kérdésre (itt 2 százaléknyian nem válaszoltak). A bizonytalanok álláspontja ebben az esetben is az ellenzéki válaszadókéhoz áll közelebb.

 

Forrás: Népszava