A kormány részéről csak a jóindulat van meg a köztisztviselők és közalkalmazottak bérproblémájára, fedezetet már nem tudnak rá biztosítani a költségvetésből – mondja a szakszervezet.

Inflációkövető, 25 százalékos béremelést akarnak a köztisztviselők, csakhogy a kormány szerint nincs erre fedezet a költségvetésben. A béremelés helyett „a nagy semmi” jut, a közszolgálat pedig „fityiszt kapott”  – foglalja össze az rtl.hu a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) beszámolóját.

Ki mit mond?

A pénteki ülés rögtön azzal indult, hogy Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője azt kifogásolta, milyen ritkán van ilyen alkalom, és hogy negyedévenként kellene ülést tartani. Sőt, az aktuális ülést eleve december elején kellett volna összehívni.

Bordás Gábor közigazgatási államtitkár a háborúra és az energiaválságra hivatkozott, miért van nehéz helyzetbe a költségvetés, hiába jogosak a köztisztviselők igényei.

Bordás azt nem tudta megmondani, hogyan, milyen formában tudnák orvosolni a problémát, csak azt, hogy „a kormány részéről a jóindulat fennáll a kormánytisztviselők bérhelyzete miatt”.

Viszont, mint mondta,

„nem látjuk a jövőt, nem tudjuk, lesz-e költségvetési mozgásterünk bérintézkedésre”,

ez a költségvetés pedig a „rezsicsökkentés költségvetése”, amivel elsősorban a lakossági igényeket kell kielégíteni.

Forrás: Forbes