2023. január 22.A magyar kultúra napjára időzítve a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a bérek mielőbbi rendezését sürgeti az ágazatban. Mint közölték: a dolgozók nagy része, még a többdiplomás alkalmazottak is változatlanul legfeljebb garantált bérminimumért dolgozik.

Annak ellenére, hogy amikor a kormány 2020 tavaszán gyorsított eljárásban elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtetett, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására, ez a mai napig nem, vagy legfeljebb kis részben, ráadásul nagyon egyenlőtlenül történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az időközben államivá nyilvánított ünnepre időzítve. 

A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát, 34 évvel ezelőtt ezt követően alakult meg az ágazatban országosan azóta is egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, az alulfizetett ágazat szakszervezete is egyidős a kultúra napja ünnepével. 

Az ünnepi hangulatban sem lehet megfeledkezni a kulturális, közművelődési, könyvtári, levéltári és múzeumi területen dolgozók egyre nehezebb helyzetéről – szögezte le az elnök. Az ország számos területén sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is mindössze garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülményeik, hanem a sorozatos intézményi bezárások és nem utolsó sorban a közgyűjtemények állományvédelme és sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Dobrovits Orsolya szerint ennek, valamint az ágazatban dolgozók valódi megbecsülésének hiánya miatt is fogy vészesen a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer.

Forrás: Azénpénzem